Çocuklarda Göz Tembelliği

Çocuklarda Göz Tembelliği

Medical Park Samsun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Aziz Çil “çocuklarda göz tembelliği” hakkında bilgi verdi.
Dr. Çil açıklamasında, “Gözde biçimsel bir anormallik olmadığı halde iyi görememe olayı göz tembelliği olarak adlandırılır. Göz tembelliği çocukluk çağındaki problemler nedeni ile oluşur. En sık görülen sebepler; şaşılık, tek taraflı veya çift taraflı yüksek göz bozuklukları, kapak düşüklüğü ve doğuştan katarakt gibi hastalıklardır. Şaşılık görülür görülmez tedaviye başlanmalıdır. Çocuk büyüdükçe düzelir gibi yaklaşımlar genellikle telafisi zor kayıplara yol açar. Öncelikle şaşılığın sebebi belirlenir ve nedene yönelik tedavi yapılır. Bazı şaşılık vakaları gözlük ve kapatma tedavisi ile düzelebilirken bazılarında ameliyata ihtiyaç duyulur. Bu arada göz içi tümörler gibi tehlikeli hastalıkların da şaşılıkla beraber kendini gösterebileceği unutulmamalıdır” dedi.
Çocuklarda en sık görülen göz tembelliği nedenlerinden birisinin de tek taraflı veya çift taraflı göz bozukluğu olduğunu söyleyen Dr. Aziz Çil, “Yüksek miyopi, yüksek astigmat ve yüksek hipermetropi zamanında teşhis edilip gözlük tedavisi başlanmazsa göz tembelliğine neden olur. Özellikle tek taraflı göz bozuklukları daha tehlikelidir. Çünkü çocuğun bir gözü iyi gördüğü için genellikle geç yaşlara kadar fark edilmez ve fark edildiğinde genellikle çok geç kalınmış olunur. Erken başlanan gözlük kullanımı tembelliğe mani olur. Sorun ciddi ise 1 yaşın altında ki bir çocuğa bile gözlük tedavisi başlanmalıdır” diye konuştu.
Opr. Dr. Aziz Çil şöyle devam etti: “Çift taraflı bozukluklarda eğer miyopi 3 diyoptrinin, hipermetropi 4 diyoptrininve astigmat 1,5-2 diyoptrinin üzerinde ise hemen gözlük verilir. Bu değerler eğer bozukluk tek taraflı ise daha aşağılara iner. Mesela çocuğun bir gözü sağlam, diğer gözü 2 diyoptri hipermetropsa bu fark bile göz tembelliği yapabilir.”
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op7. Dr. Aziz Çil şu bilgileri verdi: “Özellikle şaşılık ve göz bozukluğuna bağlı tembellik yaşamın ilk 2 yılında tedaviye başlanırsa büyük ölçüde düzelme eğilimindedir. Tedavi başarısı ilerleyen yaşla beraber düşer. Anne ve babada göz tembelliği varsa bu sorun çocuklarında ve hatta yeğenlerinde ve torunlarında bile seyrek olmayarak görülür. Bu aileler daha dikkatli olmalıdır.”
Göz kapağı düşüklüğünde eğer göz bebeği kapanmıyorsa ameliyat için acele etmeye gerek olmadığını belirten Dr. Çil, “Düşük kapak göz bebeğini kapatıyorsa operasyon için vakit kaybedilmemelidir. Doğuştan kataraktlarda da eğer katarakt yoğunsa bebeklik 8 haftada ameliyat edilmeli ve rehabilitasyonu yapılmalıdır. Bu nedenle çocukların hiç bir sorunları yok gibi görünse de ilk göz muayeneleri en geç bir yaş civarında yaptırılmalıdır. En ideali 6 aylık olduklarında bir göz hekimine gösterilmeleridir. Daha sonra ihtiyaç duyulursa periyodik muayeneler yapılır” şeklinde konuştu.