Çocuklarin Beyni En Az 3 Dili Öğrenmeye Programlı

Çocuklarin Beyni En Az 3 Dili Öğrenmeye Programlı

Çocuk beyninin 3 ila 6 yaş arasında en az 3 dili öğrenebilecek kapasiteye sahip olduğu bildirildi.
American Life Language Institute Bursa Şubesi Müdürü Gözde Çekici, 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi başlangıcında dil eğitimi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Okulların başladığı bu dönemde özellikle yabancı dil öğreniminin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini söyleyen Çekici, “Dünyanın pek çok yerinde konuşulan dilin İngilizce olması, ebeveynlerin çocukları için İngilizce öğrenme isteğini arttırmış ve öğretim yaygınlığını daha erken yaşlara çekmiştir. Dil öğrenmenin en yoğun, en aktif ve en uzun vadeli olduğu süreç erken yaşlarda meydana gelmektedir. Dolayısıyla bütün yabancı dillerde ve yeni bilgilerde olduğu gibi, İngilizceye de ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenme o kadar kolay ve kalıcı olmaktadır. Küçük çocuklarda dil öğrenme kendiliğinden gelişen bir süreçtir. Yetişkinlerin ya da gençlerin tersine, küçük çocuklar bilinçli bir öğrenme olmadan da dil öğrenmeye heveslidir. Çünkü çocuklar, özel bir durumları söz konusu değilse, konuşulanları duyma, tekrarlama, taklit etme ve kuralları kendi kendilerine algılama yeteneğine sahiptir. İngilizceyi gramer esaslı eğitim sisteminde öğrenmiş bir yetişkinden İngilizce konuşmanın çok zor olduğunu duymazlarsa bu tip hiçbir düşünce akıllarına gelmez. Bu yüzden eğitim sürecinde olumlu pekiştirme çok önemlidir” dedi.
Anadilini doğru ve kurallarına göre konuşmaya başlamış her çocuğun ikinci dili öğrenmeye hazır olduğunu ifade eden Çekici, “Çocukların gelişimlerine göre bu durum farklılık göstermekle birlikte 48 ayını doldurmuş her çocuğun anadilini iyi şekilde kullanmaya başlamış olması beklenmektedir. Uzman görüşleri de çocuğun 4 yaşına kadar ana dilini gayet rahat konuştuğunu, 3-6 yaş arasında da en az 3 dili öğrenebilecek bir beyin yapısı oluştuğunu doğrular. Çocuklar için 0-6 yaş arası dönem yabancı dil öğrenme açısından hayati öneme sahiptir. Doğumdan itibaren 6 yaşına kadar çocuğun beynindeki nörofizyolojik mekanizma çok faaldir ve bu mekanizmanın yardımıyla dil otomatik olarak beyne kaydedilmektedir. Çocuk duyduklarını adeta bir kasete kaydedercesine beynine kaydetmektedir. Bu dönemden sonra bu mekanizma özelliğini kaybetmekte ve kayıt özelliği azalmaktadır” şeklinde konuştu.
Kurum müdürü Gözde Çekici, American Life olarak erken kayıt olan öğrencilere indirim uygulandığını belirtti. YDS ve LYS 5 kayıtlarının da devam ettiğini söyleyen Çekici, yeni eğitim-öğretim döneminin başarılı geçmesini diledi.