ÇORBA YEMEKTEN SONRA, TATLI GECE YENMELİ

ÇORBA YEMEKTEN SONRA, TATLI GECE YENMELİ

Çıkardığı ’Beden Aklıyla Zayıfla’ adlı kitabıyla ezber bozan Obezite Doktoru Dr. Fevzi Özgönül, çorbanın yemekten sonra, tatlının da gece tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Yiyeceklerimizi yerken doymak değil, beslenmek önemli. Doğadaki tüm canlılar sadece açlıklarını gidermek için değil, bedenlerini sağlıklı ve güçlü tutmak için yer. Bu nedenle yediğimiz yemeklerde ilk önce besleyici değeri en yüksek gıdalardan başlamalıyız. Bu gıdaları yerken de sindirim sisteminin rahat çalışmasına özen göstermeliyiz. Mesela tek başına et yemek yerine eti sebze veya salatayla yersek çok daha kolay sindirilir. Aynı şekilde özellikle öğle yemeklerinde önce sıvı olan çorbayı içmek, mideyi çorbayla kaplamak demektir. Sonrada yediğimiz katı yemekler çorbanın arasına giremediği için şişkinlik yaratıp sindirimi zorlaşabilir. Önce katı olan yemekleri yediğimizde sonradan sıvı olan çorba çok daha kolay aralara yerleşip hazmın kolaylaşmasını sağlar. Hem daha fazla yemek yemiş hem de doymuş oluruz.
Dr.Fevzi Özgönül’a göre tatlıyı da gece 22.00’den sonra yemeliyiz, çünkü vücudumuz şeker ihtiyacını karşılamak için besinleri sindirerek içerisinde mevcut olan kompleks şekerleri kullanır. Eğer biz ona yemek yanında tatlı verirsek, tatlıların içerisinde bulunan basit şekerler sindirime gerek olmadan kullanılabildiğinden, sindirim sistemi diğer gıdaların sindirimine o kadar önem vermez. Dolayısıyla yemeğin yanında yediğimiz tatlı, vücudumuza girmiş ama yanındaki yemeğin içerisinde bulunan ve vücudun temel ihtiyaçları olan proteinler, yağlar yeterince sindirilememiş olur. Sabah kahvaltısı öğleye kadar sindirilir. Öğlen yemeğinde tatlı yemezsek o da gece 22.00’ye kadar sindirilir. Böylece vücut temel ihtiyaçlarını almış olur, gece 22.00’den sonra tatlı yersek, bu diğer gıdaların sindirimini etkilemez. Vücudumuz da, biz de zarar görmeyiz. Tabii ki her gece bunu yaparsak bizden daha akıllı olan bedenimiz tatlı ihtiyacının geldiği bu saatleri bekler, gündüz çalışıp yemekleri sindirmez. Bunu haftada en çok 2 defa yapabiliriz.