Corona virüsten erkekler neden daha fazla etkileniyor?

Corona virüsten erkekler neden daha fazla etkileniyor?

Corona virüsten kadın ve erkeklerin etkilenmesi eşit derecede muhtemel olsa da III. Carlos Sağlık Enstitüsü'nün yeni bir raporuna göre, ölüm oranı erkek hastalar arasında daha yüksek. Peki bunun sebebi ne?

İspanya'da corona virüs nedeniyle ölen insanların profilleriyle ilgili yapılan araştırmada dikkat çeken sonuçlar var. En yaygın kurban profili 80 yaş üstü, erkek ve daha önce başta kalp olmak üzere kronik sağlık sorunu yaşayanlar olarak tanımlanıyor. Toplam vakaların yüzde 52'si erkek, yüzde 48'i ise kadın. Ancak ölüm oranlarında bu oran neredeyse iki katına çıkıyor.

İspanyol En Pais Gazetesi'nde yer alan habere göre koronavirüs salgınıyla ilgili dünya çapındaki araştırmalara göre şu ana kadarki tüm kanıtlar, ölüm oranları söz konusu olduğunda önceki hastalıkların etkisini gözler önüne seriyor.

İspanya Sağlık Bakanlığı Sağlık Uyarıları Koordinasyon Merkezi müdürü Fernando Simón ise bu durumu "Hastalık belirli risk gruplarını daha fazla etkiliyor: Yüksek tansiyonu olanlar, solunum problemleri olan kişiler, şeker hastaları. Bu hastalıkları olanların ölüm oranları daha yüksek. Bu hastalıklar erkekleri kadınlardan daha fazla etkiliyor, bu yüzden erkeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olması normal" diyerek açıklıyor.

Araştırmaya göre ayrıca, ölen veya yoğun bakıma ihtiyaç duyan koronavirüs hastalarının yüzde 74'ünde önceden var olan bir hastalığı vardı. İspanya'dan corona virüs araştırması Sağlık Bakanlığı'nın son raporundan farklı olarak ISCIII tarafından analiz edilen vakalarda, ölen veya yoğun bakım gerektiren corona virüs hastalarının yüzde 64'ünde kardiyovasküler hastalıklar, yüzde 19'unda solunum problemleri vardı, yüzde 16'sı ise başka tür bir sorunlardan muzdaripti. 

Diğer ülkelerde yapılan araştırmalarda bunun diyabet, kanser gibi faktör olduğu ifade ediliyor. Rapor aynı zamanda temel yaş faktörünün de altını çiziyor. Rapora göre ülkede ölenlerin yaklaşık yüzde 90'ı 70 yaşın üzerindeydi.

CnnTürk