Çorum Ticaret Borsası’ndan Üyelerine Torba Yasa Uyarısı

Çorum Ticaret Borsası’ndan Üyelerine Torba Yasa Uyarısı

Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, torba yasa ile birlikte vergi mükellefiyeti sona eren ancak borsa üyeliği devam eden üyelerin, yıllık aidat borçları ile, üyelikleri halen devam eden üyelerin borsaya olan ödenmemiş aidat borçları, tescil ücreti ve gecikme zamları konularında düzenlemeler getirildiğini açıkladı.
Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, iş bırakma yada resen terk nedenleriyle vergi mükellefiyetleri sona eren ancak borsa üye kayıtları devam eden üyelerin, vergi mükellefiyetlerinin sona erdiği tarihten sonra tahakkuk etmiş aidat borçlarının asılları ile birlikte, feri borçlarının tamamının bir başvuru aranmaksızın yönetim kurulu kararı ile silineceğini belirtti.
Bektaş, ayrıca vergi kaydının silindiği tespit edilen gerçek kişi üyelerin, üyelik kayıtlarının da borsa tarafından silinmesi için, (vergi kayıtlarının silinmesinden önceki döneme ait borçları olsa da) öncelikle Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne durum bildireceğini ve sicil kaydının silinmesinin ardından, borsadan üyelik kaydının da silineceğini, üyelik kayıtları silinse de, vergi kayıtlarının silinmesinden önceki borçlarına gecikme zammı uygulanmaya devam edeceğini, bu haliyle hesaplanacak borçlarını ödemek isteyenler için,1 Aralık 2014 tarihine kadar yazılı başvurmaları halinde taksit ve indirim yapılacağını açıkladı.
Her hangi bir başvuru şartı olmaksızın, borsaya halen üyeliği devam eden ancak kanunun yürürlük tarihi olan 11 Eylül 2014 tarihinden önce borsaya ödenmemiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklardan vazgeçileceğini bildiren Bektaş, şunları kaydetti; “Bu üyelerimiz 1 Adalık 2014 tarihine kadar borsamıza yazılı olarak başvurmaları halinde,yıllık aidatlara ait borç asılları için taksitlendirme ve indirim imkanlarından yararlanabileceklerdir. 11 Eylül 2014 tarihinden önce kısmen ödeme olmuş olması halinde,ödenen kısma ait feri alacaklar silinecek, kalan kısma gecikme zammı uygulanmaya devam edilecektir. 1 Aralık 2014 tarihine kadar borçlarının yapılandırılması için yazılı başvuru yapan üyelerin, borç aslına, Yİ-ÜFE aylık değişim oranı üzerinden uygulanacak tutar ile birlikte bulunacak olan borç aslı toplamı,8 takside bölünecektir.İlk taksidin son ödeme günü, 31 Aralık 2014’tür,kalan 7 taksit 3’er aylık dönemler halinde tahsil edilecektir. Aidat borçları nedeniyle haklarında icra işlemleri başlatılan üyelerimizin taksit ve indirim için başvurmaları halinde icra işlemleri durdurulacaktır. Bu üyelerden borç asıllarının tamamen tahsil edilmesi halinde icra masrafları ile vekalet ücreti alınmayacaktır. Borsamıza dava açmış borçluların bu hükümlerden yararlanabilmesi için davalarından vazgeçmiş olmaları gerekmektedir. Taksitlerden herhangi birinin süresinde ödenmemesi halinde,ödenen taksitler düşülerek,kalan kısım için takibe devam edilecektir. Borsamıza halen üyeliği devam eden üyelerimizin,kanunun yürürlük tarihinden önce borç asıllarını kısmen veya tamamen ödemiş olmaları halinde,ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz,gecikme faizi gecikme zammı gibi feri alacaklar,silinecektir. Tüm bu düzenlemeler,anılan kanun kapsamında geçici madde ile düzenlendiğinden, bir defaya mahsus uygulanacak,sürekli uygulanması mümkün olmayacaktır”