Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem paylaşımına sert tepki: 'Berbat, ahlaksızca...'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem paylaşımına sert tepki: 'Berbat, ahlaksızca...'

Sosyal medyadaki provokatif paylaşımlar ile ilgili Erdoğan, "Sosyal medyada insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar çok çok beter, berbat, ahlaksızca... Örneğin, '20 yıldır bu hükumet depreme yönelik ne yapmış' diyecek kadar" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her şeyden önce bu birlik berberliğe gerçekten destek veren halkımız, vatandaşımız varken bir diğer taraftan da bunun gerek siyasi istismar vesilesi yapan, gerekse orada, 'millet can derdinde bunlar ise mal derdinde' anlayışı ile ne yazık ki 'acaba biz buradan nasıl bir fırsat devşiririz, nasıl bir imkan devşiririz' bunun için de bir karalama kampanyasını sürdürüyorlar" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Önceki gece 20:55'te yaşadığımız deprem için bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Yerin 7 km derinliğinde meydana gelen depremde 31 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1607 vatandaşımız da yaralandı. Enkaz altından kurtarılanların sayısı da 45'tir.

Dün Elazığ ve Malatya'ya itikal ederek yapılan çalışmaları yerinde inceledik. İhtiyaç duyulan her türlü personel ve araç-gereç en kısa sürede deprem bölgesine ulaştırılmıştır. Devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yardımına koşmuştur. Kış günü evleri yıkılan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Kış günü evleri yıkılan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Türkiye bu büyük felaketin yaralarını birlik, beraberlik ve kenetlenme içinde sarmaya başladı.

Dünyadaki dost ve kardeş ülkelerden de pek çok dayanışma mesajları aldık. 36 saattir büyük fedakarlıkla insanlarımıza yardım eden AFAD, Kızılay, TSK, Jandarma, tüm kamu görevlilerine teşekkür ediyorum.

(Cezayir ziyareti)

Afrika turumuzun ilk durağı olan Cezayir’le 5 asra dayalı tarihe sahibiz. Cezayir geride bıraktığımız yıl zorlu bir süreci başarıyla atlattı. İş forumu düzenleyeceğiz. Bölgemizdeki güncel gelişmelere ilişkin fikir teatisinde bulunacağız. Pazartesi günü Gambiya’yı ziyaret edeceğiz. Ülkemizden cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak ilk resmi ziyaret olması açısından ayrı bir önem arz ediyor.

SORU-CEVAP

(Elazığ'daki depremde hasar tespit çalışmaları)

Hasar tespiti yapıp süratle buralardaki yeniden inşa çalışmalarına başlayacağız. Yıkılması gerekenler varsa onları da yıkmak durumundayız. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Malatya'da bunu yaşadık. 5,1 sarsıntıya bizzat orada şahit olduk. Gecikemeyiz. Böyle bir lüksümüz yok. Bakanlarımız oradalar. Tüm ekipleriyle beraber hasar tespit çalışmalarını belirliyorlar.

(Sosyal medyada deprem provokasyonu)

Her şeyden önce bu birlik beraberliğe gerçekten destek veren halkımız varken bir diğer taraftan da bunlar buradan nasıl bir fırsat devşiririz, böyle bir karalama kampanyasını sürdürüyorlar.

Depremi siyasi istismar vesilesi yapan, millet can derdindeyken mal derdinde olup fırsat devşirmeye çalışan ve karalama kampanyası yürütenler var. Sosyal medyada aldığımız insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar çok çok beter, ahlaksızca. 20 yıldır bu hükümet depreme ne yapmış diyecek kadar.... Ama Bingöl ve Van depremlerinden sonra biz bölgeyi yeniden inşa ettik. Depremi durdurma şansımız var mı? Bunu dünyanın hiçbir ülkenin yapması mümkün değil.  

Depremden sonra ne yaptığımıza gelince yaşadığımız önemli depremler oldu. Bingöl depreminde biz anında deprem bölgesine gittik. Yeniden Bingöl’ü inşa ettik. Van depremi… Türkiye’nin Erzincan’dan sonra belki de daha büyük bir deprem. Biz yeniden Van’ı inşa ettik. Arada Soma depremi yaşadık. Anında bölgeye intikal ederek orada da bu adımları attık. Sakarya depremi aynı şekilde…

Artık kurumlarımız bu tür olaylar karşısında çok ciddi yeteneklere sahip oldular. Kızılay’ımızın durumu malum. Yardımda, iaşe konularında başarılı. AFAD aynı şekilde. Kurtarma olayında da AFAD’ın çok ciddi başarıları olduğunu gördük. Jandarma’nın, silahlı kuvvetlerimizin başarılı olduğunu gördük. Bunlar bizi nir yerde memnun ediyor. Bu kadar sıkıntılı anda bu kuruluşlarımızın müdahale edişi, aldıkları netice… 45 kurtarılan… Nereden çıkardılar bunu? Artık umutların kesildiği yerden… Bu insanı mutlu ediyor. Her ne kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybettiyse de ama öbür tarafta 1607 yaralı çıkarıldı bu olaydan. 1503’ü taburcu edildi.

(Hafter ve İdlib konuları)

Cuma günü sayın Merkel buradaydı. Kendisiyle Libya konusunu ele aldık. Darbeci Hafter’e niçin bu kadar destek verdiklerini ben Merkel’e de söyledim. Şımartıyorsunuz dedim, kendisi de kabul ediyor. Bu darbeci adam Libya’da ateşkes ihlallerine neden oluyor. Putin Ben Hafter’i halledeceğim, sen de Sarrac’ı hallet demiştir. Sarrac ricalarımızı kırmamış, ricalarımıza Moskova’da da Berlin’de de uymuştur. Moskova’dan kaçmıştır Hafter, Berlin’de de otele gizlenmiştir. Hafter’in ne olduğunu, böyle birisinden ateşkes noktasında merhamet beklemek mümkün değil.  Vagner var, aldığı destekle kalkıp her türlü imkanlarla saldırılarına devam ediyor. Bu işte başarılı olmayacak. 5+5 asker vermek suretiyle süreç başlatıyor.

İdlib meselesinde ise rejim ihanetini devam ettiriyor. Rejimin bu konudaki duyarsızlığını görmemek mümkün değil. Putin’le görüşmek suretiyle bu sivil halkı güvence altına almak istiyoruz. Kış mevsimine girmiş vaziyetteyiz. Sınırımızdan Suriye tarafından 30-40 km derinlikte briketten inşa edilmiş konutlar yapmayı planladık. Bunların inşası başladı. 25-30 metrekare ebatında… Daha ideal olanına vardığımızda onları ciddi manada koruma altına almış olalım