Cumhuriyet Gazetesinin Charlie Hebdo Karikatürünü Yayımlaması

Cumhuriyet Gazetesinin Charlie Hebdo Karikatürünü Yayımlaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo’nun karikatürlerinden bazılarını yayımlamasına ilişkin, "Hiç kimsenin bu anlamda basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü kisvesi altında İslam’ın kutsal değerlerini aşağılamaya kalkmaması gerekir" dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 100. Dönem Kaymakamlık Kursu Programı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Fransa’da saldırıya uğrayan karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun yeni sayısındaki tartışma yaratan karikatürlere yer verilmesiyle ilgili soruya Kurtulmuş, “Gerçekten dünyanın özellikle Avrupa kıtasının çok hassas bir dönemden geçtiğini biliyoruz. Bir tarafta İslam adına son derece kötü görüntülerin olduğu bir dönemdeyiz. Terörle, kafa kesmeyle, baskıyla, zulümle İslam’ı eş anlamlı göstermeye çalışan bir takım faaliyetler ama aynı zamanda da İslamofobia’nın çok ciddi bir şekilde özellikle Avrupa kıtasında yayılmakta olduğunu görüyoruz. Burada herkesin çok hassas olması lazım. İslam karşıtlığına karşı buna zemin hazırlayacak hiçbir faaliyetin içerisinde olmaması lazım” diye konuştu.
"HİÇ KİMSENİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ PERDESİNİN ARKASINDA İSLAM’A İSLAM’IN KUTSAL DEĞERLERİNE HAKARET ETME AŞAĞILAMA HAKKI YOKTUR"
Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Başbakanımız ve bizler bu dergiye yapılan saldırı dolayısıyla Fransa’daki yürüyüşe katıldıysak, teröre karşı Türkiye’nin dayanışmasını gösterdiysek hiç kimsenin İslam’ın hiçbir değerine ya da herhangi bir dinin kutsal değerine hakaret etme hakkını olmadığını da açıkça ilan ediyor. Aynı derginin terör saldırılarını bahane ederek, tekrar İslam’ın kutsal değerlerine saldırıda bulunması asla kabul edilemez. Teröre karşı olduğumuz kadar İslam düşmanlığına da karşıyız, yabancı düşmanlığına da karşıyız, herhangi bir dinin onuruna, dindarlığın onuruna haysiyetine dokunacak olan çalışmalara da hiçbir şekilde müsamaha edilmemesi gerektiğini savunuruz. İslamofobia’da insanlık suçudur, İslam karşıtlığı da insanlık suçudur ve aynı şekilde İslam adına terörü kullanarak insanların ölümüne sebep olmakta bir insanlık suçudur. Bu anlamda bütün dünyayı hassas olmaya davet ediyorum. Özellikle Fransa’daki olaylardan sonda Avrupalı liderlerin göstermiş olduğu sağduyu takdir ettiğimi ifade etmek isterim. Avrupalı liderlerden, siyasetçilerden aynı şekilde şunu da bekliyoruz. Hiç kimsenin basın özgürlüğü, fikir özgürlüğü, ifade özgürlüğü perdesinin arkasında İslam’a İslam’ın kutsal değerlerine hakaret etme aşağılama hakkı yoktur. Biz Türkiye olarak pozisyonumuz bellidir. Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir.”
"HİÇ KİMSENİN İSLAM’IN DEĞERLERİNİ AŞAĞILAMA, İSLAM’IN KUTSAL DEĞERLERİNE TAHFİF ETME HAKKI VE ÖZGÜRLÜĞÜ OLAMAZ"
Türkiye’de de Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo karikatürlerinden bazılarını sayfalarına taşıdığını hatırlatarak, sabah saatlerinde Cumhuriyet gazetesinin bulunduğu matbaadan çıkan kamyonların polis tarafından durdurularak o sayfaların fotoğraflarının çekilip savcılığa bildirilmesinin sorulması üzerine Kurtulmuş, “Ben kuralı ortaya koyuyorum. O gazete, bu gazete, şu dergi, bu dergi onu bilmem ama sonuçta ortada bir şey var. Varsayalım ki Türkiye’de halkın yüzde 99’u Müslüman olduğu bir ülke, varsayalım ki bu ülkede yüzde 99 değil, 1 tane dahi Müslüman olsa hiç kimsenin İslam’ın değerlerini aşağılama, İslam’ın kutsal değerlerine tahfif etme hakkı ve özgürlüğü olamaz” ifadelerini kullandı.
"FRANSA’DA OLANLA TÜRKİYE’DE OLAN ARASINDA HİÇBİR ŞEKİLDE BİR AYRIM İÇERİSİNDE OLMAYIZ. BU BİR PRENSİP MESELESİDİR. BU BİR İNSANLIK MESELESİDİR"
“Hiç kimsenin bu anlamda basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü kisvesi altında İslam’ın kutsal değerlerini aşağılamaya kalkmaması gerekir” diyen Kurtulmuş, “Dünyanın terörden kırıldığı, Türkiye’nin ateş çemberi içinde olduğu Türkiye’nin kendisinden kaynaklanmayan, çevresindeki ülkelerden kaynaklanan bu terör dolayısıyla da tabiri caizse bıçağın sırtında bulunduğu bir noktada Türkiye’de halkın içerisinde fitne sokmaya vesile olacak, halkın içerisinde bir takım kamplaşmalara, kutuplaşmalara vesile olacak herhangi bir adımı aklı başında hiç kimsenin atmaması lazım. Kendi iç dünyasında herhangi bir insan Hazreti Peygamberi sevmiyor olabilir. O onun inancıyla ilgili bir şey. İslam’ın kutsal değerlerine kendisini hiç bağlı hissetmeyebilir ama hiç kimseye ’ben İslam’ın değerlerine inanmıyorum. İslam’ın peygamberine saygı duymuyorum’ diye İslam’ın değerlerine, İslam peygamberine ya da herhangi bir dini şahsiyete karşı aleni bir saldırı içerisinde bulunma buna zemin hazırlama hakkını vermez. Fransa’da olanla Türkiye’de olan arasında hiçbir şekilde bir ayrım içerisinde olmayız. Bu bir prensip meselesidir. Bu bir insanlık meselesidir. Bu anlamda da herkesin son derece hassas olmasını da tavsiye ederiz, temenni ederiz” şeklinde konuştu.