Çydd, Akkuyu Nükleer Santrali’ne Büyükeceli’de ‘hayır’ Diyecek

Çydd, Akkuyu Nükleer Santrali’ne Büyükeceli’de ‘hayır’ Diyecek

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne ‘hayır’ demek için cumartesi günü genel merkez ve tüm şubeleriyle birlikte Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesi’nde toplanacak. Akkuyu NGS önünde toplanan nükleer karşıtları, Mersinlileri de Büyükeceli eylemine çağırdı.
Öğle saatinde İnönü Bulvarı üzerindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Toplum Bilgilendirme Merkezi önünde toplanan ÇYDD Mersin Şubesi ile Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, ‘Nükleer santral istemiyoruz’, ‘Akkuyu’da nükleere hayır’ sloganları atarak eylem yaptı. ‘Nükleer santral istemiyoruz’ yazılı dövizler taşıyan grup, düdük ve ıslık çalarak Mersin’de nükleer santral yapılması planını protesto ettiler.
Burada grup adına açıklama yapan ÇYDD Mersin Şube Başkanı Maryet Tanlı, dernek olarak Gülnar ilçesinin Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde yapılması planlanan nükleer santrale Mersin halkının dikkatini çekmek istediklerini söyledi. Akyuyu’da yapımı planlanan nükleer santralle bölgenin nükleer bir çöplüğe dönüştürülmek istendiğini öne süren Tanlı, “Toplumumuza 40 yıldır ‘nükleer santral kurulmazsa ülkemiz elektriksiz kalacak’ diye yapılan dayatmalar, bilimsel olmayıp, tamamen siyasi tercihlerin sonucudur. Ülkemizde nükleer santral kurulmasının amacı, nükleer lobilerin elinde kalan eski teknolojiyi satmak, tarımımıza, turizmimize darbe vurmak ve bizleri dış ülkelere her alanda daha çok bağımlı kılmaktır” dedi.
ÇYDD olarak, sanayileşmenin, gelişmenin ve büyümenin, doğa ile uyumlu, temiz, yerli ve yenilenebilir kaynaklarla gerçekleştirilmesini istediklerinin altını çizen Tanlı, ülkenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek alternatif enerji kaynaklarına sahip olan Türkiye’nin nükleer santrallere mahkum olmadığını vurguladı. Nükleer enerji pahalı olduğu, nükleer santrallerin radyoaktif atıkları milyonlarca yıl yok olmayarak çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği, ekolojik dengeyi bozduğu, üretim güvenilirliği, kaza ve risk açısından en tehlikeli enerji olduğu için nükleer santral istemediklerini belirten Tanlı, Soma ve Ermenek maden ocaklarında yaşanan felaketlerin sorumluluğunu üstlenmeyen bir anlayışın, güvenli nükleer santrallerin kurulmasını da sağlayamayacağını kaydetti. Benzer sorumsuzlukları Akkuyu Nükleer Santrali’nin 4 bin sayfalık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda da gördüklerini ifade eden Tanlı, “Nükleer santrallerin zararlarını anlamamız için daha kaç Kazım Koyuncu feda edeceğiz? Hiçbir insanımızı feda etmek istemiyoruz. Dünyada ilk kez Akkuyu’da denenecek bir reaktörle çevremizin, insanlarımızın deneme tahtası yapılmasına, bölgemizin cehenneme dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Yaşam hakkımızı savunmak için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve tüm şubeleri olarak 15 Kasım Cumartesi günü saat 11.00’de Büyükeceli’de buluşacağız ve ‘Akkuyu’da nükleere hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.
Tanlı, eylem ve aynı gün düzenleyecekleri panele ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in de katılacağını bildirerek, tüm Mersin halkını Büyükeceli buluşmasına davet etti.