Darüşşafaka'ya dünya çapında önemli görev

Darüşşafaka'ya dünya çapında önemli görev

Darüşşafaka Cemiyeti'nden yapılan açıklamada, uluslararası ekonomik ve sosyal sorunlar için forum görevi gören ve 4 bin sivil toplum örgütünün üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'e bağlı ECOSOC'tan özel danışmanlık statüsü almaya hak kazanan cemiyetin, bu statüyle BM nezdindeki ülkelere çalışma alanlarıyla ilgili görüş ve önerilerini taşıyabileceği, devletler arası teşkilatlara da bu önerileri iletebileceği belirtildi.

STK'lara, BM'nin yapacağı uluslararası toplantılara katılım hakkı, devletlerle STK'ların buluştuğu toplantılarda söz hakkı, BM'nin Darüşşafaka'nın çalışma alanıyla ilgili yapacağı çalışmalarda danışma ve işbirliği imkanı gibi ayrıcalıklar verdiği vurgulandı.

YAZILI VE SÖZLÜ ÖNERİ ALINACAK

Ekonomik Sosyal Konsey'in programlarıyla ilgili bilgilerin üye STK'larla paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, STK'ların, konseye yazılı ve sözlü olarak görüş ve önerilerini STK Komitesi aracılığıyla taşıyarak, sivil toplumun BM çalışmalarına katılımının sağlandığı aktarıldı. Statüyü almaya hak kazanan STK'lara BM Genel Merkez, bölge ofisleri ve bağlı kuruluşlarda ilgili STK adına temsilcileri atama yetkisi verildiği dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu temsilciler söz konusu mecralara giriş ve geçiş kolaylığıyla temsil yetkisi almış oluyorlar. STK'lar, Konsey üyesi devletlere kendi görüşlerini içeren yazılar gönderebiliyor, konseyde ve diğer mecralarda hükümet dışı kuruluşlar (NGO ) komitesinin onayını aldıktan sonra diğer ara prosedürleri tamamlayarak sözlü sunumlar yapabiliyor. Konsey ve bağlı komiteler zaman zaman STK'lardan gerekli görülen bazı konularla ilgili çalışma ve raporlar istiyor. Bunun dışında ECOSOC çalışmalarına STK'ların katılımı durumunda, lojistik destek, BM Genel Kurul'un kamuoyuna açık toplantılarında yer tahsisi, ilgili STK'larla bir araya gelecek şekilde toplantılar ve BM'nin muhtelif dokümantasyon sistemine ulaşım hakkı gibi bir takım ayrıcalıklar tanıyor."

Türkiye'nin eğitim alanında ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası vefat etmiş, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak, onların yaşamlarını değiştiriyor. 1863 yılından bu Eğitimde fırsat eşitliği" misyonuyla varlığını sürdüren Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda çağdaş koşullarda okumasını, yüksek öğrenimleri esnasında da burs almalarını sağladı.

Ailelerinden 10 yaşında emanet aldığı çocukların, Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, öz güvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmelerini sağlayan cemiyetin , Türkiye'nin dört bir yanından sınavla seçtiği bine yakın öğrenci, İstanbul Maslak'taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda 9 yıl süreyle tam burslu ve yatılı okuyor.