Davullu Klarnetli Protesto Yürüyüşü

Davullu Klarnetli Protesto Yürüyüşü

Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu, IŞİD’in Ayn El-Arap saldırılarını bahane ederek Türkiye’de gerçekleştirilen terör olaylarını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenledi. Çok sayıda vatandaş, davul ve klarnet eşliğinde sloganlar atarak kordon boyunda yürüdü.
IŞİD’in Kobani saldırılarını bahane ederek bazı kentlerde baş gösteren şiddet olayları ve son olarak Bingöl’de 2 polisin şehit edilmesi, Roman vatandaşlar tarafından protesto edildi. Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu, Çanakkale’de Roman vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi’nden başlayan bir yürüyüş düzenledi. ‘Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Roman kardeşçe yaşadık, kardeşçe yaşayacağız’ yazılı bir pankart öncülüğünde, davul ve klarnet eşliğinde yürüyen çok sayıda Roman vatandaşı, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez, ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ ‘Polise uzanan eller kırılsın’ şeklinde sloganlar attı. Kordon boyunda gezen ve kafelerde oturan vatandaşların da ilgiyle izlediği yürüyüş sırasında, vatandaşlara kırmızı-beyaz karanfiller dağıtıldı.
Çanakkale’nin simgelerinden Truva atı önünde sona eren yürüyüşün ardından konuşan Fevzipaşa Mahalle Muhtarı ve Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu başkanı Hacı Ramazan Işıldak, “Bizler, Fevzipaşalılar, Çanakkale’ye, Fatih Sultan Mehmet’in hatırasıyız, emanetiyiz. Bizler, bu topraklarda asırlardır hep birlikte Türkü, Laz’ı, Çerkez’i, Kürt’ü, Roman’ı kardeşçe yaşadık, bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz” dedi.
Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu Basın Sözcüsü Özer Şut, “1915’de, Laz’ı, Çerkez’i, Roman’ı, Alevi’si, Sünni’si kahramanca çarpışarak aynı cephede 256 bin şehit vermiştir. Çanakkale Deniz Zaferinin 100. Yıldönümünü kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde bu tip eylemler, Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümüne zarar vermektedir. Burada, Truva Roman Dernekleri Federasyonu olarak; tek bayrak, tek devlet anlayışı olan herkese sağduyulu olmalarını canı gönülden temenni ediyorum” diye konuştu.
Türkiye Romanlar Konfederasyonu genel Başkanı Ahmet Çokyaşar ise, “Türkiye Cumhuriyetinin birliğine ve dirliğine, milli bütünlüğüne karşı olabilecek her şeyin karşısındadır Türkiye’de romanlar. Bunu herkes çok iyi aklına sokmalıdır ki; bu bir barış yürüyüşüdür. Ancak, memleketimizde, başımız sıkıştığında aradığımız polisimizi şehit edenlerin de karşısında olduğumuzu göstermek içindir. Askerimizle, polisimizle, milli bütünlüğüyle devletimizin tüm kurumlarıyla doğru ilişkiler kurmak, Roman vatandaşlarımızın da Türkiye’nin emniyet siboplarından birisi olduğunu anlatmak istiyoruz” dedi.
‘Çanakkale içinde aynalı çarşı’ türküsü eşliğinde yürüyüş yapan Roman vatandaşlar, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.