Dedaş’tan Belediyeye Yanıt

Dedaş’tan Belediyeye Yanıt

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Genel müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’nın “Borcumuz bulunmuyor” açıklamasına yanıt vererek, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 90 milyon lira borcu var. Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. 28016 No’lu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçlar nedeni ile elektrikler kesildi” dedi.
DEDAŞ, dün elektrik borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa belediyelerinin su pompalama merkezlerinin elektriklerini kesmişti. Elektriklerin kesilmesinin ardından dün bir basın açıklaması düzenleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, belediyenin ve bağlı kurumların DEDAŞ’a tek kuruş borcu olmadığını belirterek, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söylemişti.
Bugün Anlı’nın konuşmalarına yanıt veren DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, borç tahsilatında son çare olarak kesinti uygulaması yaptıklarını söyledi. Karagüzel, “Bütün diyalog kanallarını açık tutuyoruz. 6 ilde borcu bulunan belediyelerin elektriğini kestik. Batman Belediyesi, İller Bankası aracılığı ile uzun vadeli kredi talebinde bulundu borcunu ödemek için. Burada kesme işlemi yapmadık. Diğer belediyeler de borçları ile ilgili aynı uygulamayı yapabilirler. İller Bankası acil borçlara karşılık kredi veriyor. Batman Belediyesi de bunu uyguladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 90 milyon lira borcu var. Arıtma Tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. 28016 No’lu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçları nedeniyle elektrikleri kesildi. DEDAŞ’a ait olmayan borçların peşinde değiliz. Kesintileri yapılan yerlerin birçoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Bunun yanı sıra 4 hizmet binamızın suları kesildi. İşletmelerimiz mühürlendi. ‘Sayaç kontrolü yapıyoruz’ diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Oysa biz de sayaç işi yapıyoruz. Bu durumda joker sayaç takıp suyu kesmemeleri gerekiyordu. 1 kuruş borcumuz olmadığı halde suyumuz kesildi. Ama borcu olanların ise elektrikleri var. Ticari kuruluşuz ama kamu hizmeti sunuyoruz. Para kazanmak için elektriği kesmiyoruz, ticari faaliyetlerimizin devamı, vatandaşın hizmet alabilmesi için kesmek zorundayız. Borcu olmayan tesisin elektriğini kesmiyoruz. Öyle olsa DİSKİ ile Büyükşehir Belediyesi’nin, başkanın, genel müdür makamının elektriklerini keserdik. Ama biz DİSKİ’ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik. Protokolden bahsediliyor. Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nda yüzde 2’lik dağıtım bedelinin alınmamasından bahsediliyor. Enerji bedelinin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Buna rağmen, faturaların bölünmemesi gerektiği halde biz, belediyenin faturalarında yüzde 2’lik dağıtım bedelini ayırıyor, faturaları öyle gönderiyorduk. ‘İçme suyu nasılsa kesilmez’ düşüncesi ile hizmet binalarının borcunu ödüyor, içme suyu tesislerinin ise ödemiyorlar. Belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira elektrik borcu var. Diyarbakır’da kesme işlemi yapacağımızı daha önce valiliğe bildirmiştik. Zamanlama konusunda bir kasıt yoktur. Bizim halka karşı savaş açma gibi bir düşüncemiz olamaz. Diyaloğa hep açıktık, hala da kesmiş değiliz. Diyalog ve ziyaretlere açığız” dedi.