Demirtaş'tan "Ortak ordu" açıklaması

Demirtaş'tan "Ortak ordu" açıklaması

Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Milletvekilleri Erol Dora, Nazmi Gür ve Selma Irmak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan heyet, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Erbil bürosunda partililerle bir araya geldi.

Demirtaş, burada yaptığı açıklamada, "IŞİD'in hem Musul'da hem de Rojava'da yarattığı barbarlığı, halklara dönük neredeyse soykırıma dönen saldırılarını ve bunun ortaya çıkardığı insani ve siyasi sonuçları değerlendirmek için burada bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Özellikle Musul'un Şengal (Sincar) bölgesindeki katliamlar ve sonrasında yaşanan göçlerin, ortaya insani bir dram çıkardığına dikkati çeken Demirtaş, "Yezidi ve Süryani halkı, topraklarını terketmek zorunda kaldı. Bir kısmı Duhok ve Zaho'da, önemli bir kısmı Türkiye'ye geçerek, Şırnak, Diyarbakır, Mardin ve Batman coğrafyasına dağılmış durumda" ifadelerini kullandı.

Ortak ordu tartışması

Kürt halkının, kendini savunması için "ortak bir savunma" geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürt halkı elindeki bütün gücü birleştirmeli ve IŞİD'e karşı ortak bir savunma geliştirmelidir. Ben ortak ordudan söz edince Türkiye'de birileri kıyameti koparıyor. IŞİD'e karşı kıyameti koparmayanlar, Kürtler ortak ordu oluştursun dediğimizde kıyameti koparıyorlar. Biz, Kürtler, Türkiye'de bir ordu kursun demedik. Bu topraklarda IŞİD'e karşı ortak ordu kurup, savunma geliştirsinler dedik. Ama dikkat edin bazı ırkçı, milliyetçi kesimler, neredeyse bunu vatana ihanetle özdeş hale getirdiler. Aynı ırkçı ve faşist çevrelere sormak istiyorum: IŞİD, Kürtleri, Türkmenleri, Arapları, Alevileri keserken sesiniz çıkmadı. Bu halklar kendilerini savunsun dediğimizde kıyameti koparıyorsunuz. İşte bu zihniyet, IŞİD'i besleyen zihniyettir."

"Kürtler de Türkmenler de Yezidiler, Aleviler, Şiiler ve Araplar da kendi savunmalarını yapsınlar" diyen Demirtaş, "Halklar, savunma orduları kursunlar. Aksi durumda bu barbarlara karşı, bu vahşilere karşı insanlar kendilerini nasıl korusunlar" görüşünü dile getirdi.

Barzani'yle görüşülecek

Irak temasları hakkında da bilgi veren Demirtaş, Kandil'de KCK yetkilileriyle görüştüklerini, Süleymaniye'de Irak eski Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani'yle ve onun politbürosuyla bir araya gelip değerlendirme yaptıklarını aktardı.

Demirtaş, yarın Erbil'de Mesut Barzani, hükümet yetkilileri ve parlamento başkanıyla bir araya gelerek, bölgede yaşanan son durumu ele alacaklarını bildirdi.

Bölgede kalıcı barışın sağlanması için uğraştıklarına işaret eden Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "IŞİD'in barbarlığına karşı halklar bir arada dursun diye çaba sarfediyoruz. Türkiye'den, kendi ülkemizden, hükümetten de beklentimiz budur. IŞİD'i tehdit olarak görmeyen bir Türkiye Cumhuriyeti dış politikası, Türkiye'yi her gün daha fazla bataklığa sürüklüyor. Müzakere yürüttükleri PKK'yı tehdit olarak görüyorlar, gece gündüz kelle kesen IŞİD'e terörist diyemiyorlar. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor."