Denizbank yaptırımı kaldırıldı!

Denizbank yaptırımı kaldırıldı!
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve BDDK üst yönetimine teşekkür etti.

Rus devlet bankası Sberbank, Türkiye’nin en büyük sekizinci bankası olan Denizbank'ı 4 milyar dolar karşılığında 2012 yılında satın almıştı. Sberbank’ın sahibi olduğu Denizbank da ABD'nin, Rusya’nın Ukrayna’daki politikaları nedeniyle yaptırım uyguladığı şirketler arasındaydı.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Rus ayrılıkçıları desteklemek amacıyla Ukrayna topraklarına asker konuşlandırmasıyla ABD ve Avrupa birçok Rus devlet kurumuna yaptırım uygulamaya başlamıştı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada Denizbank’ın yaptırım uygulanan şirketler listesinden kaldırıldığı duyuruldu. Bu karar için herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Sberbank Başkanı German Gref, geçen ay Rusya'nın en büyük bankasının yaptırımlardan büyük ölçüde etkilendiğini ve dış fon piyasalarının Sberbank’a kapatıldığını söylemişti.
ABD’nin Denizbank’ı ambargodan muaf tutmasıyla ilgili bugün basın toplantısı düzenleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, şu açıklamalarda bulundu: “Cumhurbaşkanımız ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti konuya milli bir önem atfederek her aşamada haklı davamızın yanında oldu. Gerek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendileri tarafından hem ABD ziyareti hem de ABD Ticaret Bakanı’nın Türkiye ziyareti sırasında gerek Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’ın Avustralya G-20 temasları sırasında ve BDDK üst yönetiminin birebir görüşmeleriyle savımız ilgili mercilere aktarıldı. Ayrıca biz de Washington ve Brüksel’de ilgili otoritelerle görüştük ve olanları anlatarak gerekli dokümanları sunduk. Bu gayretlerin ardından talebimiz yerinde bulundu. 6 Ekim 2014 tarihinde Denizbank’ın söz konusu sınırlamalar kapsamından çıkartılmasına karar verdi" dedi.

Ateş, bu dönemde yanlarında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDDK üst yönetimi, Washington Büyükelçisi ve ABD Maliye Bakanlığı görevlilerine teşekkür etti.