Dev projede büyük gün!

Dev projede büyük gün!

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ın temeli bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla Kars’ta atılıyor. İlk boru bugün yer altına indiriliyor. Türkiye-Gürcistan sınırı olan Türkgözü girecek gaz Kars’ın Selim ilçesinden başlayacak boru hattı ile Edirne’nin İpsala ilçesinden Yunanistan’a geçecek. Türkiye, Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğal gazı taşıyacak olan boru hattıyla Şah Deniz-2 projesinin üretim tarafının yanı sıra iletim tarafında da önemli bir oyuncu olarak küresel enerji jeopolitiğindeki yerini güçlendirmiş olacak. Türkiye’nin son 10 yılda 45 milyar metreküp seviyesi ile 10 yıl önceye göre 3 kat artış yaptığına işaret edilirken, 12 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek olan TANAP’ın kritik önemde olduğu belirtiliyor.

2018’DE %15 AZERİ GAZI ALACAĞIZ


Doğalgazın yüzde 98’inin ithal edilişinden dolayı, TANAP’ın Türkiye’nin arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi açısından da önemli olduğu biliniyor. TANAP’ın gerçekleşmesi ile beraber 2018 yılı itibariyle Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Avrupa’ya ise 10 milyar metreküp Azerbaycan gazı ulaştırılmış olacak. Doğalgaz ithalatımızdaki % 9 olan Azerbaycan’ın payı da TANAP’la birlikte % 15’lere yükselecek.

TANAP’TA % 30 ORTAĞIZ

TANAP’ta yüzde 30 hisseye sahip olan Türkiye aynı zamanda Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en büyük ikinci ortağı konumunda bulunuyor. Böylece Türkiye sadece transit ülke rolünün dışında, enerji proje zincirinin her halkasında yer alarak Avrasya enerji haritasında çok farklı rol üstlenmiş olacak. Bu durum Türkiye’yi aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği açısından da kilit ülke konumuna yükseltecek. 2026 yılında Azerbaycan'ın yanı sıra Türkmenistan, Irak gibi ülkelerden gelecek enerji kaynakları da Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması söz konusu olacak.

TANAP'IN KÜNYESİ

-TANAP için imzalar Haziran 2012’de atıldı

- Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı

- Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesi
- Hattının uzunluğu bin 850 kilometre
- 20 ilden geçecek
- 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak
- 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak
- İlk gaz akışı 2018’de
- Türkiye’de yapılan en büyük boru hattı projesi
- Yıllık kapasitesinin 2026’da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.