Devlet desteği özele talebi patlattı

Devlet desteği özele talebi patlattı

Devletin özel okul yardımı kişi başı 3 bin 750 TL. Bu yardım oranı, KDV, yemek ve servis masrafı hariç fiyatların 15 ile 53 bin TL arası olduğu büyükşehirlerdeki marka özel okullara çocuklarını veren aileler için tatmin edici olmazken, Anadolu'daki özel okullarda ise durum tam tersi. Özellikle dershaneden özel okula dönüşen eğitim kurumları Anadolu'da 10 bin TL'lik kayıt ücreti alırken, bunun yüzde 45'nin devlet tarafından karşılanması üzerine okullar dolup taştı.

YATILI OKURSAN 83 BİNE OKUL VAR

MEB yönetmeliğine göre özel okullar, bir sonraki eğitim öğretim yılının fiyatlarını Şubat ile Mayıs ayları arasında açıklamak zorundalar. İstanbul ve Ankara merkezli, diğer büyük illerde de şubeleri bulunan özel okulların fiyatları da bu yıl velilerin bütçelerindeki en önemli kalemlerden olacak. Amerikan Robert Kolej peşin 53 bin TL, yedi gün yatılı 83 bin TL, İstek Vakfı Okulları ana okulu 15 bin, ilk ve orta okul 26 bin, lise 29 bin TL, TED Koleji Anaokulu 35 bin TL, ilk, orta ve lise eğitimi ise 11 ile 14 bin TL, doğa koleji ilk ve orta okula 22 bin TL, Bilfen Eğitim Kurumları lise eğitimi için 25 bin TL olarak belirlendi. Bu fiyatlara yüzde 5 enflasyon zammı yapan okullar 2016-2017 dönemi ön kayıtlarını da kabul ediyorlar.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerde özel okul fiyatları böyle seyrederken Devletin verdiği kişi başı 2 bin 680 TL'den 3 bin 750 TL'ye kadar olan destek de, ailelerin özel okul tercihinde fazla etkili olmuyor. star'ın haberine göre, dershanelerin özel okula dönüşmesiyle birlikte Anadolu'da sayısı 4 binden 8 bine çıkan özel okullarda ise durum tam tersi. Özel eğitim kurumlarının yetkilileri devlet desteğinin Anadolu'da özel okul devrimi yaptığını söyledi. Buna göre, devlet desteği, fiyatları 8 ile 12 bin TL arasında değişen bu okullarda yüzde 50'yi bulunca Anadolu'daki özel okulların kontenjanlarında patlama yaşandı. Önceden yüzde 45 olan doluluk oranı okul sayısı iki kat artmasına karşın yüzde 80'lere ulaştı. Dershanelerin dönüşümden önce 4200 civarı olan özel okul sayısı, çoğu Anadolu'da olmak üzere 8 bin 250'ye dayandı.

MARKASIZ İSTANBUL OKULUNDA DA GEÇERLİ

Özel okula devlet desteği, İstanbul'daki markasız kimi butik özel okulların 8-10 bin TL arasındaki ücretlerinin de yarısına geldiği için aileler adına büyük avantaj sağlıyor.

Öğrenci bulmak için de fiyatlarını uygun tutan okullar, devlet desteğinin de gelmesiyle velinin cebinden 5 bin TL çıkması karşılığı dolup taştı. MEB verilerine göre de; Anaokulu için 20 bin öğrenciye 2 bin 680 TL, İlkokul için 50 bin öğrenciye 3 bin 220 TL Ortaokul için 50 bin öğrenciye 3 bin 750 TL Temel Lise için ise 110 bin öğrenciye 3 bin 220 TL yardım 2016-2017 eğitim öğretim döneminde verilecek.