Devre mülk alırken dikkat!

Devre mülk alırken dikkat!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, devre tatil ve devre mülk alırken mağdur olan çok sayıda vatandaştan yola çıkarak, diğer vatandaşların da mağdur olmasını engellemek için bir rehber hazırladı. Rehberde, konu hakkında en fazla yaşanan sıkıntılara yanıt verildi.

'BEDAVA TATİL'E KANMA!

Öncelikli olarak vatandaşların devre mülk satan şirketlerin bedava yemek ya da tatil vaadiyle yaptıkları tanıtımların etkisinde kalmamaları gerektiği vurgulandı. Satıcı firma hakkında da araştırma yapılması gerektiği kaydedildi.

TARİHE MUTLAKA BAKIN

Vatandaşlardan, ön bilgilendirme formundaki yazılı hükümleri dikkatlice okumaları istendi. Rehberde şu uyarılar yapılıyor: Devre mülk satan şirketler, indirim uygulayacaklarını söyleyerek geçmişe dönük tarih ve imza atılmasının isteyebiliyor. "Sözleşmeye, tarihi kendi el yazınızla atın. Mutlaka sözleşmenin bir örneğini alın. Geriye dönük tarih atma teklifini kesinlikle kabul etmeyin. Bu sizin 'cayma hakkınızı' ortadan kaldırmak için yapılan bir kötü niyetli bir uygulama.

14 GÜNDE CAYMA HAKKI

Ayrıca sözleşmeden gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden 14 gün içerisinde vazgeçilebilir. Cayma bildirimi ise tapu tesciline konu sözleşmelerde noterlikler vasıtasıyla, tapu tesciline konu olmayan sözleşmelerde ise yazılı olarak yapılabilir. Cayma bildiriminde imzalanan sözleşmeden cayma hakkının kullanıldığını bildiren beyanda bulunulmasının yeterli. Tatil parasını geri isteyemez Sözleşmenin devre tatilin bulunduğu taşınmazda ya da tesiste imzalanması cayma hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez. Firmaların bu yöndeki beyanları doğru değil. Firma, süresi içinde caymanız halinde sizden bir bedel talep edemez. Cayma hakkının kullanılmasından önce sunulan bedava tatil gibi hizmetlere ilişkin olarak sizden herhangi bir bedel talep edilmesi de yasak. Değişimde 'bedelsiz' vazgeçme İnşası devam eden devre mülklerde de teslime kadar sözleşmeden dönme hakkı var. Projenin değişmesi halinde bildirimden bir ay içinde bedelsiz olarak vazgeçebilirsiniz. Rehberde, "Sizden sadece satış bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminat istenebilir. Teslim süresi de sözleşmeden itibaren 36 ayı geçemez" denildi.