Didimli Siyasilerden Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu Değerlendirmesi

Didimli Siyasilerden Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu Değerlendirmesi

Halkın oylarıyla ilk kez yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak Didim’deki siyasi parti ilçe başkanları aldıkları oylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
10 Ağustos’ta yapılan ve halkın ilk kez oy kullanarak sandığa gittiği Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak Didim’deki siyasi partilerin İlçe Başkanları ilçede aldıkları oy oranları ve seçim süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilk tur seçimlerinde yüzde 51.80 oyla seçimi kazanarak Cumhurbaşkanı seçilirken Çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ise yüzde 38,44, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yüzde 9,76 oy alarak 3. Sırada yer almıştı. Didim’de ise Çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu 28.381 oy, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 10 bin 199 oy, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise 4586 oy almıştı.
“OYLARIMIZ ARZU ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLDİR”
Sonuçlarla ilgili olarak değerlendirme yapan AK Parti Didim İlçe Başkanı Cenk Ünlü, “Öncelikli olarak ilk defa halkın iradesiyle seçilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde memleketimizde İlçemiz Didim’de seçimlerin huzur ve barış ortamında geçmesinden dolayı İlçe Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza ve Emniyet güçlerine teşekkür ediyorum. 12. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan milletimizin oyuyla ilk seçilen Cumhurbaşkanı olması ayrı bir övünç ve mutluluk kaynağıdır.
Belki Didim’de arzu ettiğimiz oyu alamadık. Yerel seçimlere göre oyumuzu arttırmış olabiliriz. Mutlak değerde 30 Martta aldığımız 8 bin 965 olan oyumuzu 10 bin 199’a yükselttik ama seçmen sayısının 10 bin 461 oranında artmasından dolayı da oylarımızda nispi oranda düşüş söz konusu. Didim ilçemizde demografi yapıdan dolayı dışarıdan göç alan ve ikinci konutlardan dolayı ikametgâhlarını Didim’e aldırıp oy kullananlarda olmuştur. 10461 seçmen kendi memleketlerini yerine oyunu Didim’de kullanarak vatandaşlık görevini Didim’de yerine getirmiştir. Bu noktada oylarımız arzu ettiğimiz yerde değildir. AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan sevdalılarına teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde emeği olan ve oy kullanarak katkı sağlayan tüm seçmenlerimize teşekkür ediyorum. Ülkemiz genelinde ve Didim’de katılımın düşük olmasını yadırgamamak lazım. Buna etki eden birçok faktör var. Bunlardan en önemlisi seçimin yaz ayında olması. Refah seviyesi yükselen toplumlarda seçimlere katılımın düşük olduğu gözlemlenmektedir. Diğer partiler birleşerek bazı adaylar çıkardı. Seçmenin kendisini temsil edecek aday görememesinden kaynaklı bir katılım azlığı olabilir. Didim’de de oy kullanım oranının düşüklüğünde en önemli sebep çalışanların çalıştığı yerlerden izin alarak gidememiş olması etkendir. Bunun sonucunda İlçe Teşkilatıma, sandık başında görev yapan sandık görevlilerime ve görevli memurlara teşekkür ederim” dedi.
“YILMAK YOK, MÜCADELEYE DEVAM”
Çatı adayı destekleyen partilerden CHP adına ise değerlendirmede bulunan CHP Didim İlçe Başkanı Gökmen Karataş, “Öncelikle 10 Ağustos Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Seçimin ilçemizde sükunet içerisinde ve demokratik olgunluk geçmesinden dolayı tüm Didim halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Seçim sonuçlarını genel olarak değerlendirmemiz gerekirse Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ülkemizin yarınları açısından pek iyi olmamıştır. Cumhuriyete ve rejime karşı bir zihniyetin, kafasında belirli projelerle devletin en üst makamında olması olumlu bir durum değildir. Önümüzdeki günler ve yıllarda hepimize düşen görev bu belirli projelerin hayata geçirilememesi için topyekün mücadele etmektir. Kısacası yılmak yok, mücadeleye devam.Didim açısından sonuçlara bakarsak benim hedefim yüzde 75-80 civarında bir oy alınmasıydı. Fakat bu oran yakalanamadı. Şu an mahalle bazında analizlerimiz devam ediyor. Zannederim önümüzdeki hafta bir raporlama yapabiliriz.Partimiz açısından başarılı bir sonuç olmadığı açıktır. Önümüzdeki günlerde parti içi bir değerlendirme toplantısı düzenleyip konuları değerlendirmek istiyoruz. Üzerinde durmak istediğim önemli bir konuda yazın yapılan seçimlerde yaşanan sıkıntılardır. Yazın seçim olmaz. Didim de yıllardır Ramazan’ın yaza denk gelmesinden dolayı sezonlar sönük geçerken bu sene birde seçimin Ağustos’ta olması Didim’ in ekonomisini çok ciddi bir şekilde etkilemiştir. İnsanlar bu yıl tatillerini ikiye üçe bölmüşlerdir. Cumartesi ve Pazar günleri Didim’ de çok ciddi bir boşalma olmuş ve esnafımız zor durumda kalmıştır. Biz Didimliler olarak seçimlerin yazın yapılmamasını özellikle istiyoruz. Tüm Didimli hemşehrilerimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
“TÜRK MİLLETİ’NİN MENFAATLERİNİ GÖZETECEĞİZ”
Çatı adayı destekleyen MHP adına ise değerlendirme yapan MHP Didim İlçe Başkanı Can Atas ise “10 Ağustos Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilçemizde ve tüm Türkiye’de olaysız geçmesi memnuniyet vericidir. Sandığa gidip, oy kullanmayan 13 milyon seçmen seçimin sonucunu tayin etmiştir. Bu seçmen kitlesi seçimin sonucunu değiştirebilecek büyük bir kitledir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada tüm icraatları Türk Milleti’nin menfaatlerini gözeterek, takip edeceğini bir kez daha belirtmek isterim.” dedi.
“İLÇEMİZDE EN BAŞARILI PARTİ HDP’DİR”
HDP adına ise değerlendirme yapan HDP Didim İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Demirel de “Cumhurbaşkanlığı seçimleri için seçim standı verilmesi ile başlayan süreçte ilçe örgütümüzle birlikte seçim komisyonları oluşturarak çalışmalarımıza başladık. Kitlelerle daha iyi ilişki kurabilmek, adayımızı ve parti ilkelerimizi halka daha iyi anlatabilmek için bir seçim çadırı kurduk, ayrıca bir aracı anons ve propaganda yapmak için donattık. Bu süreçte yoğun bir çalışma içerisine girdik. Seçim sonuçlarına baktığımızda oldukça başarılı olduğu söylenebilir. Bunda en büyük etken Cumhurbaşkanımız Sayın Demirtaş’ın kişiliği halk arasında büyük bir sempatiyle karşılanması ve parti ilkelerinin anlaşılır bir biçimde anlatılması ve de halkta karşılık bulmasıdır. Ayrıca parti üyelerimizin ve halkımızın özverili çalışması yoğun katılımların büyük bir payı vardır. Ülke bazında partimizin aldığı başarılı sonuçlar ilçemize de yansımıştır. Hatta ilçemizde en başarılı parti HDP’dir. Şöyle ki; yerel seçimlerde 2200 oy’a karşılık bu seçimde 4600 oy alınmıştır. Oylarımızda ki yüzde yüz artış başarının kanıtıdır.
Bu süreçte bütün çalışmalarımızda partimizin demokratik ilkelerini anlatarak, ülkenin demokratikleşmesi ve mevcut durumdan nasıl çıkabileceğini halkla paylaştık. Ülkemiz ve bölgenin sorunlarını ve çözümlerini halkla beraber tartışarak kararlar alıp geleceğe güvenle bakan bir program oluşturduk. Tekrar Ediyoruz: Bu daha başlangıç demokrasi ve barış için mücadeleye devam..” ifadelerine yer verdi.