Dikkat! Çocuklarda cinsel istismar belirtileri!

Dikkat! Çocuklarda cinsel istismar belirtileri!

Birçok çocuk cinsel istismara uğramakta ancak bunu ifade edememektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkin erkeklerin %10’u, yetişkin kadınların ise %25’i çocukluklarında cinsel istismara uğramış olduklarını belirtmektedirler.

Cinsel istismara uğrayan çocuklar genellikle 8-12 yaşları arasındadır ancak daha küçük çocuklar ve hatta bebekler de cinsel istismara uğrayabilmektedir. Çocuklar genellikle utandıklarında  başlarına gelenleri anne ve babalarına anlatamazlar. Bazı durumlarda ise anlatmamaları için tehdit edilmişlerdir. Ancak çocuklarda cinsel istismar belirtilerini tanımak, ebeveynlerin bu durumu anlamalarını sağlayabilir.

Çocuklarda cinsel istismar belirtilerinden öncelikli olanı çocuğun kişiliğindeki veya karakterindeki değişikliklerdir. Çocuk daha önceden göstermediği bazı özellikler göstermeye başlayabilir. Örneğin çocuğunuz kaygılı, kendine güvensiz veya mutsuz olabilir. Normalde kendine güvenli olan çocuklar anne babalarından ayrılmamaya başlayabilirler veya içlerine kapanabilirler. Bazı cinsel istismar kurbanları ise özgüven problemleri yaşarlar ve yaşıtları arasından arkadaş edinmede zorluk çekerler.

Cinsel istismar kurbanlarında davranış değişiklikleri de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de küçük çocuklar yaşları için uygun olmayan şekilde davranmaya başlayabilirler. Örneğin çocuk bir anda başparmağını emme alışkanlığı geliştirebilir veya tuvalet eğitimi olmasına rağmen altına kaçırabilir ya da yatağını ıslatabilir. Cinsel istismara uğrayan çocuklarda uyku düzenleri de değişebilmektedir. Çocuklar uykuya dalmakta zorluk çekebilirler veya düzenli olarak gördükleri kabuslar olabilir.

Çocuklarda cinsel istismar belirtilerinden bir diğeri çocuğun cinsel davranışlar göstermeye başlamasıdır. Örneğin oyuncaklarıyla ya da peluş hayvanlarla cinsel hareketlerde bulunabilir. Cinsel etkinliklerin resimlerini çizmeye başlayabilir. Küçük çocuklar sık sık mastürbasyon yapmaya başlayabilir veya arkadaşlarıyla ya da kardeşleriyle cinsel davranışlara girebilirler.

Cinsel istismara uğrayan küçük çocuklarda aniden bazı kişilere veya durumlara karşı korku duyma eğilimi baş gösterebilir. Çocuk, kendisine cinsel istismar uygulayan kişiyi görmekten kaçınmaya çalışabilir. Banyo zamanı gibi normal durumlarda bile soyunmak istemeyebilir, doktora görünmekten veya bir sağlık uzmanı tarafından muayene edilmekten çekinebilir. Bazı çocuklar ise önceden problem yaşamamalarına rağmen tuvalete gitmek istemezler.

Çocuklarda cinsel istismarın fiziksel belirtileri maalesef nadiren fark edilir. Ancak vajinal ya da anal akıntı ya da kanamalar, cinsel bölgede ağrı veya kaşıntı, sık sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonları ya da boğaz ağrıları, idrara ya da tuvalete çıkarken ağrı, cinsel bölgede kızarıklık, şişme veya morartılar olası belirtiler arasındadır. Bazı çocuklarda ise baş ağrıları ve karın ağrıları gelişebilir.