Dikkat! En fazla kadınlarda görülüyor

Dikkat! En fazla kadınlarda görülüyor
Medical Park Karadeniz Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Kıran, karpal tünel sendromu hastalığının Karadeniz’de özellikle inek sağan ve el işi yapan kadınlarda sık görüldüğünü belirterek uyarılarda bulundu.

Şikayetlerin genellikle parmaklarda uyuşma hissiyle başladığına dikkat çeken Kıran, “Karpal tünel sendromu; el bileğinin iç yüzde 1., 2., 3. parmaklara giden median sinire değişik sebeplerle karpal ligamentin kalınlaşması ile bası oluşturur. Hastalar parmaklarda uyuşma, hissizlik, inek sağamama, ince hareketleri yapamama şikayetiyle müracaat eder. Dünya literatüründe 4 kadına 1 erkek, Türkiye’de ortalama 6-8 kadına 1 erkek iken, son 3 yılda yaptığımız operasyonlarda 11 kadına 1 erkek olduğu gözlenmiştir. Hastaların yüzde 63’ü 40 ile 60 yaş aralığındadır. Bölgemizde inek sağan, el işi örgü işi gibi çok sıklıkla aynı hareketleri tekrarlanmasında kadınların çok çalışkan olmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

EN FAZLA MENİSKÜS KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Karadeniz Bölgesi’nde yine en sıkla kadınlarda menisküs yırtıklarına rastladıklarını kaydeden Kıran, “Karadeniz Bölgesi’nde menisküs yırtıkları kadınlarda, sporculardan daha fazla olmaktadır. Son bir yıl içerisinde 161 artroskopi hastasının 107’si kadın, 54’ü erkek olup yüzde 65’i 40 ile 60 yaş aralığındadır. Bölgemizde menisküs yırtığı nedenlerini araştırdığımızda büyük oranda eğimli arazide yürümek, yük taşımak ve toplu taşıma araçlarına binerken veya inerken dizin üzerinde vücudun dönmesinden kaynaklanan sonucuna vardık. Bu konuda özellikle kilolu hanımların bu tür yüksek araçlardan inerken ya da binerken dikkatli olması gerekir” ifadelerini kullandı.

"DENİZİN KIYMETİNİ BİLELİM"


Bölgede denizin olmasının birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynadığını ifade eden Kıran, “Bölgemizde denizin olması birçok hastalıkların tedavisinde büyük bir nimettir. Özellikle bel,sırt, boyun fıtıklarında, vücuttaki bütün eklem kireçlenmelerinde ve kas kuvvetlendirilmelerinde çok önemlidir. Vücuda yük bindirmeden yüzme sporu ile bu kuvvetlendirmelerin hepsi yapılabilir. Ortopedi ve travmatoloji rehabilitasyon yöntemlerinde en önemlisi yüzme sporudur. Ancak yöre halkımızın büyük bir bölümü denizden yeterince yararlanamamaktadır. Belki de kıyısı denize olan en az denizi kullanan bölgeyiz. Her bakımdan yararlı olan denizimizi yöre halkımıza daha çok kullanması için uyarılarda bulunmak görevimizdir” diye konuştu.

KAMBURLUĞUN NEDENİ DAHA ÇOK GENETİK

Kamburluğun en belirgin nedenlerinin genetik olduğunu söyleyen Kıran, “Kamburluk, sırt ve bel eğrilikleri büyük oranda genetik olup sonradan kazanılmış bel ve sırt eğrilikleri de bel ve sırtın kötü kullanılması ile ilişkilidir. Örneğin uzun süre öne eğilerek çalışan kişilerde duruş bozukluğuna bağlı eğrilikler oluşabilir. Bu hafif derecede olup yüzme sporu, sırt, boyun egzersizleri yapılmalıdır. Örneğin; masalarda dik oturulmalıdır veya masalar biraz yüksek olmalıdır” ifadelerini kullandı.