Dikkat! Uzun süre bilgisayar kullananıyorsanız eğer...

Dikkat! Uzun süre bilgisayar kullananıyorsanız eğer...
Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, uzun süre bilgisayar kullananları uyardı.

Şahabettinoğlu, bilekteki sinir sıkışmasının hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybının başlayacağını ve bunun felce kadar gidebileceğini ifade etti.

El bileğinizde sinir sıkışması varsa, iyi bir bilek muayenesi sonrası EMG tetkiki ile kesin teşhis konulması gerektiğini ifade eden Dr. Ali Şahabettinoğlu, karpal tünel sendromunun tedavisinde ilaçların yanı sıra el bileğinin bir süre istirahatını sağlayacak splint takılması, gerekirse steroid enjeksiyonu ve lokal olarak aletli fizik tedavi veya manuel terapi uygulaması gerektiğini söyledi.

Ne zaman cerrahi müdahale gerekir

İstirahat, ilaç ve fizik tedaviye cevap vermeyen nadir vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceğini, ancak buna gerek kalmaması için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu anlatan Şabettinoğlu, "El bileği sinir sıkışması (karpal tünel sendromu) tedavisinde, manuel (elle) terapi uygulanıyor. Elle tedavi sırasında sinir ve dalları boyunca, ellerle birtakım bastırma, germe gibi manevralar uygulanarak yapılan bu tedavi yöntemi hafif vakalarda 3-5 seans, orta şiddette 6-8 seans, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürüyor. Ama tedavide geç kalınmaması lazım" diye konuştu.

Uzun süre bilgisayar kullanımı sinir sıkışmasına yol açıyor

Karpal tünel sendromunun eskiden romatoid artrit gibi bazı iltihaplı romatizmal hastalıklarda, bilek travmasında, uzun süreli mesleki el işi yapanlarda (halıcılık, dokumacılık, daktiloculuk, örmecilik, kasaplık, tamircilik) görülürken son yıllarda bilgisayar kullanımının artması sonucu, toplumda görülme sıklığının hızla arttığını kaydeden Dr. Ali Şahabettinoğlu, uzun süreli bilgisayar kullananlarda parmakların yoğun çalışması ile tünel içinde ödemin oluştuğunu ve bunun da sinirin sıkışmasına yol açtığını ifade etti.

Her yarım saatte bir 5 dakika ara verin

Bu semptomlara dikkat edip erken dönemde bir fizik tedavi uzmanına başvurulması ve EMG tetkiki ile kesin teşhisin yapılıp tedaviye gidilmesi gerektiğini belirten Şahabettinoğlu, "Koruyucu tedbir olarak, bilgisayar kullananların devamlı yazmada her 20-30 dakikadan sonra 3-5 dakika kadar ara vermeleri, aralıksız saatlerce yazı yazılmaması, el bileğinin rotasyon (döndürme) hareketinin çok uygulandığı elma-patates soyma, kavanoz kapağı açma gibi işlerin yoğun yapıldığı aşçı, mutfak görevlisi ile ev hanımlarının arada bir bileklerini dinlendirerek çalışmaları, ağır yük kaldırılan mesleklerde iyice yorulmadan ya da gücün sonuna gelmeden arada bir el-kolu dinlendirip işe devam edilmesi gerekir" dedi.