Dış basında Kobani protestoları

Dış basında Kobani protestoları

 IŞİD'in Kobani saldırıları ve Türkiye'de yaşanan Kobani protestoları dış basında geniş yer alıyor.

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI BARIŞ SÜRECİNE ZARAR VERİYOR

Daniel Dombey imzalı haberde, "Türkiye dün birçok şehrin caddelerinde tankların olduğu ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir sabaha uyandı. Oysa pek çok kişi bu manzaraların geçmişte kaldığını ümit ediyordu" deniliyor. Haberde, Türkiye'nin Suriye politikasının etnik çatışmaları tekrar alevlendirdiği belirtiliyor.

Haberde eski Başbakan yardımcısı Emrullah İşler'in Twitter hesabından paylaştığı, ancak daha sonra sildiği bir mesajdan da bahsediliyor ve "İşler temel olarak IŞİD'i PKK'ya tercih ettiğini söylüyordu" deniyor.

Barış sürecinin Erdoğan'ın en önemli önceliği olduğu ifade edilen haberde Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile güçlenen ilişkilerde "En büyük dış politika başarılarından birisiydi" sözleriyle niteleniyor.

Ancak Kobani'deki gelişmelerin tüm kazanımları gölgede bıraktığı da haberde yer alan vurgular arasında.




Fotoğraf: AP

DAILY TELEGRAPH: KIZGIN KÜRTLER SINIRIN KARŞI TARAFINDA BÜYÜK BİR FELAKET YAŞANIRKEN TÜRKİYE'Yİ CİHATÇILARLA BİRLİKTE HAREKET ETMEKLE SUÇLUYOR

Haberde protestolar için sokaklara çıkan Kürtlerin ana taleplerinin, "Ankara'nın IŞİD'e desteği kesmesi ve Kobani'ye yardım ulaştırılmasının önünü açması" olduğu ifade ediliyor.

TIMES: TÜRKİYE IŞİD'E KARŞI TAM BİR MÜTTEFİKE DÖNÜŞMELİ

İngiliz Times gazetesinin baş yazısında Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobani'yi ele geçmesi halinde örgütün NATO ile uzun bir sınıra sahip olacağı belirtiliyor ve "Türkiye Suriye'deki Kürtlere dair kuşkularını bir kenara bırakıp ABD ile birlikte hareket etmeli" deniyor.

Şu ana kadar Türkiye'den Kobani'ye sadece bir kamyon tıbbi yardım malzemesi gittiği ifade edilen yazıda, "Bu yardımın dışında Türkiye sınırın karşı tarafındaki krize seyirci kaldı. Bu tutum Türkiye'nin müttefiklerini kızdırıyor" deniyor.

"Ankara PKK'nın müttefiği olan Suriyeli Kürtleri IŞİD'den daha büyük bir tehdit olarak algılıyor" diye devam eden yazıda Türkiye'nin endişelerine dair yapılan yorumlar şöyle devam ediyor:
Türkiye'ye göre, Kürtlerin Suriye'de kazanması büyük Kürdistan ümitlerini artıracak. Buna karşılık IŞİD Beşar Esad rejimine karşı mücadele eden bir örgüt. O nedenle Türkiye koalisyon güçlerinin Irak'ı kurtarıp Suriye'de Esad'ı hedeflemeyen bir strateji izlemesine şüpheyle yaklaşıyor.


Fotoğraf: AFP

GUARDIAN: ANKARA'NIN IŞİD'E KARŞI HAREKETE GEÇMEYİ REDDETMESİ, TÜRKİYE'DEKİ KÜRTLERİ KIZDIRIYOR

"Kürtler kendilerini ihanete uğramış hissediyorlar. Türkiye'deki Kürtler, sınırın karşı tarafında gözleri önünde büyük bir trajedi yaşanırken Ankara'yı protesto ediyor" denen haberde Kürtlerin Ankara'yı IŞİD'e destek vermekle suçladığı de vurgulanıyor.
Gazetenin yine bugün yayınlanan başyazısında ise “Türkiye'nin temkinli olmak için iyi nedenleri var” başlığı atılmış. Yazıda, Kobani'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları nedeniyle Türkiye'ye yönelik baskının arttığı belirtilse de "Ancak Türkiye'yi endişelendiren birçok gelişme var ve herkes gibi onlar da kendi çıkarlarını gözetiyorlar" deniyor.

Yazıda ABD başta olmak üzere Batılı güçlerin Türkiye'den IŞİD'e karşı daha fazla destek talep ettiği belirtiliyor.

Yazıda, "Ancak Ankara Suriye'de Beşar Esad rejimi hedef alınırsa koalisyona daha fazla destek vereceğini belirtiyor. Esad rejimini devirmek ise Batılı güçlerin stratejisinde yer almıyor dahi" deniyor.


Fotoğraf: AFP

LIBERATION: TÜRKİYE, KÜRT ÖFKESİNİ ATEŞLEDİ

Fransız gazetesi Le Figaro haberinde şu ifadelere yer veriliyor: Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu Anadolu’nun güneybatısı ama aynı zamanda İstanbul ve Ankara’da da kanlı bir gece oldu. En az 16 kişi yaşamını yitirdi, onlarcası da yaralandı. Türk ordusu sınırın diğer tarafında beklerken, cihatçılar tarafından çevrelenmiş Suriye’deki Kürt direnişinin sembolü olan Kobani kentinin her an düşecek olması, Türkiye’de yaşayan 15 milyon Kürdün öfkesini ateşledi. Yirmi yıldan uzun bir süre sonra yetkililer ilk defa altı şehirde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Okullar kapatıldı, uçuşlar iptal edildi. Kürt nüfusu patlama noktasına getiren şey ise iktidardaki AKP’nin, Esad rejimine karşı savaşan cihatçılara açık veya kapalı bir şekilde tolerans göstermesi. Üstelik Çarşamba günü yaşanan olaylar, daha da şiddetlenebilir. Kimi yorumcular “Bana saçmalık nedir diye sorsanız, eline silahı alıp dağlara çıkmaya cesaret eden bir halka sokağa çıkma yasağı ilan etmektir” diyor.




Fotoğraf: AFP

KÖLNER STADT ANZEIGER: KOBANİ'Yİ IŞİD'E TESLİM EDEN BATI'DIR

Gazete Kobani ile ilgili eleştiri oklarını Türkiye'den ziyade Batı'ya yöneltti: "Batı’da parmağıyla Türkiye’yi gösteren çok sayıda kişi var. Ancak bu ucuz bir tutum. Çünkü Kobani'yi IŞİD'in eline teslim eden, Suriye için bir strateji geliştirememiş olan Batı'dır. Türkiye’nin daha net bir çizgisi var. Türkiye eski düşman tablosuyla yönünü belirliyor, Kürt bağımsızlık hareketine alan yaratmak istemiyor ve Beşar Esad karşıtlığından vazgeçmiyor."

STUTTGARTER ZEITUNG: ERDOĞAN YANLIŞ HESAP YAPMIŞ OLABİLİR

Gazete, Erdoğan'ın yanlış hesap yapmış olabileceğine dikkat çekti: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ile çözüm müzakerelerine aldırmadan Kürtlerle sorunlarını hiçbir şey yapmayarak çözmek istiyor. Çünkü Kobani’nin düşmesi, onların özerklik çabalarını bastıracaktır. Ancak Erdoğan yanlış hesap yapmış olabilir. Suriye’de ne kadar çok Kürt ölürse Türkiye’deki huzursuzluk o kadar artacak, şiddetlenecektir. Erdoğan bir barut fıçısının üzerinde oturuyor. Türkiye'nin istikrarsızlığı NATO için bir felaket senaryosu olur"



Fotoğraf: AFP

MÜNCHNER MERKUR: IŞİD TÜRKİYE İÇİN TEHLİKE YARATIYOR
“Erdoğan, kapısının önünde yaşanan korkunç katliamı kararlı bir şekilde sona erdirmek yerine, kuşkulu bir poker oyununda rol almayı tercih ediyor. Ancak elindeki kartların değeri konusunda tehlikeli bir şekilde yanılıyor olabilir. Türkiye Cumhurbaşkanı, İslamcılara karşı oluşturulan koalisyonda çekimser tutumunu sürdürmeye devam ederse, Kürt sivillere yönelik bir katliamda suça ortak olur ve bu da Kürt-Türk çatışmasını alevlendirir. Ayrıca bu sadece Türkiye’de değil, Almanya’da da hissedilir. Erdoğan, transatlantik ittifak yoluyla yükümlü olduğu Amerikalılar ve Avrupalılara da tokat atmış oluyor. Ama Erdoğan her şeyden önce IŞİD fanatiklerine sınırlar ötesi bir taş devri devletinin önünü açıyor. Ki bunların terörü Türkiye'nin ardına kadar açtığı sınırlarda durmayacak."