Diş Sağlığı Merkezi Çalişanlarina Meslek Hastalıkları Eğitimi

Diş Sağlığı Merkezi Çalişanlarina Meslek Hastalıkları Eğitimi

Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi çalışanlarına ‘meslek hastalıkları ve hukuki durumlar’ konulu eğitim semineri verildi.
Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi İlhan Tonoz ve İdari ve Mali İşler Müdürü Murat Görgüç koordinatörlüğünde planlanan eğitim programı kapsamında merkezde çalışan personele meslek hastalıkları ve hukuki durumlar ile ilgili bilgilendirme semineri verildi.
Seminer için davet edilen İşyeri Hekimi ve Şahin İlkyardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Dr. Orhan Şahin, çalışanlara meslek hastalıklarının sebepleri, en sık rastlanan meslek hastalıkları, korunma yolları ve meslek hastalıklarının hukuki boyutları hakkında bilgiler aktardı. Eğitimin ardından konuşan Dr. Şahin, meslek hastalıklarının kayıtlarının yetersiz olması, teşhis koymada hekimlerin diğer hastalıklar gibi değerlendirmesi nedeni ile özellikle iş yeri hekimlerinin ve 1. Basamak aile hekimlerinin büyük sorumluluk aldığını söyledi. İşe giriş ve takip muayenelerinde daha önce nerede çalıştığı ve halen devam ettiği işin özelliklerinin detaylı sorgulanması meslek hastalıklarının tanısında yardımcı olacağını belirten Şahin, “Meslek hastalıkları yapılan iş ile ilgilidir. İşten kaynaklanmaktadır dedi. Dolayısıyla meslek hastalıklarının sebebi bellidir, buna uygun bireysel ve iş yeri anlamında koruyucu önlemlerin alınması daha kolay olacaktır. Bu anlamda iş güvenliği uzmanları ve iş yeri ve aile hekimlerinin koordineli çalışması mesleki hastalık risklerini azaltacaktır” dedi.
Özellikle iş yeri sağlık kayıtlarının düzenli tutulması periyodik muayene ve tetkiklerin belirtilen aralıklarla yapılmasının önemli olduğu söyleyen Dr. Şahin, çalışanın iş yerinden ayrılması durumunda da yönetmelikte belirtilen süreler çerçevesinde sağlık kayıtlarının saklanması iş değişikliğinde sağlık kayıtlarının bir örneğinin yeni iş yerine gönderilmesi gerektiğini kaydetti. İşe giriş muayenelerinin ciddi anlamda üstünde durulması gerektiğinin altını çizen Şahin, “İş yerindeki çalışma şartlarına göre çalışanın işe başlatılmasında ilgili kişinin sağlık durumunun uygun olması, hem meslek hastalıkları hem de iş hastalıkları yönünden üzerinde durulması gerekiyor. Küçük işletmelerde meslek hastalıklarının tanısında önemli olan tetkiklerin ciddi maliyet getirmesi işe giriş ve periyodik muayenelerde sıkıntı oluşturmaktadır. Özellikle devlet hastanelerinin sadece iş yeri hekimlerinin talebine dönük bölüm açılması hem ekonomik olmasını sağlayacak hem de zaman kaybını azaltacaktır. Çünkü akciğer filmi, solunum testi, işitme testi ve diğer laboratuar tetkikleri için ayrı ayrı muayene ücreti, tetkik ve raporlama ücretlerinin üst üste binmesi çalışanları ekonomik anlamda bir sıkıntıya sokmaktadır. Bu bölüm oluşturulduğu takdir de iş yeri hekiminin talebi doğrultusunda tetkik istenebilmeli ve iş yeri hekimi gerekli gördüğünde raporlama için ilgili uzmana sevk edebilme imkânı sağlanmalıdır” diye konuştu.