Dışişleri Bakanı'ndan 4 kritik telefon görüşmesi

Dışişleri Bakanı'ndan 4 kritik telefon görüşmesi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele konusundaki özel temsilcisinin Ankara’da yaptığı görüşmelerin ardından diplomasi trafiği hızlandı. 

NATO Genel Sekreteri; dün Dışişleri Bakanlığı’na yaptığı ziyaretin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün akşam ABD Başkanı Obama’nın IŞİD'le Küresel Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi John Allen'a IŞİD ile de önemli bir görüşme yaptı. Bu temasların ardından Ankara odaklı diplomatik telefon görüşmeleri dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün akşam Norveç Dışişleri Bakanı Börge Brende ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walström ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Al Attiyeh ile de görüştü. Çavuşoğlu’nun gece yarısı görüştüğü bir diğer isim ise İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond oldu. Bu görüşmelerin konusu IŞİD ile mücadele idi. Dışişleri kulislerine göre; İngiltere daha önce Suriye’ye askeri operasyon konusuna soğuk yaklaşıyor ve ilgisini Irak’taki gelişmeler ile sınırlı tutuyordu.

Fransa’ya önemli ziyaret

Çavuşoğlu, bugün Fransa’ya gidecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 27-28 Ocak'taki Türkiye ziyareti esnasında imzalanan ve ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususunda sağlam ve kurumsal zemin teşkil eden 'Türkiye ile Fransa Arasında İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Bildiri' uyarınca 10 Ekim'de Fransa’ya resmi ziyarette bulunacağı belirtilmişti. Çavuşoğlu'nun Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüşmesinde, Türkiye-Fransa ikili ilişkilerinin yanı sıra terörle mücadelede işbirliği, Avrupa Birliği ve başta Suriye ve Irak’taki gelişmeler olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması bekleniyor.