Dışişleri'nden Yunan yetkililere uyarı

Dışişleri'nden Yunan yetkililere uyarı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Yunan Parlamentosu’nun kabul ettiği yasal düzenlemeye ilişkin sorulan soruya cevap verdi. Yunan Parlamentosu’nun 9 Eylül 2014 tarihinde kabul ettiği Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığının Cezalandırılmasına dair yasa tasarısının hazırlanma süreçlerinin yakından izlendiğini, Yunan yetkililere gerekli hassasiyetle hareket etmelerinin her seviyede telkin edildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç’in açıklamasında, “Bu bağlamda, Yunan Parlamentosu’nun 5 Eylül tarihli oturumunda Yunanistan Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı tarafından yapılan beyanda dile getirilmiş olan, bunun bir dış politika eylemi teşkil etmediği, ülkemiz dahil hiçbir komşu ülkeyi hedef almadığı yönündeki ifadeleri de not ettik. Demokratik ilkeler hilafına ve çoğulcu demokrasilerin temelini oluşturan ifade özgürlüğü ilkesine ters düşmek pahasına Yunan Parlamentosu’nca geçmişte alınan temelsiz kararlara da diğerleri meyanında atıfta bulunan Yasa’nın, uygulanmasını da yakından takip edeceğiz.

Öte yandan, sözkonusu Kanunun yasalaşmasının, Yunanistan’da yaşadıkları mağduriyetler AİHM’nin kararlarına da yansıyan Batı Trakya Türk Azınlığı ile Rodos ve İstanköy’deki soydaşlarımızın maruz kalabildikleri ayrımcı ve ötekileştirici eylem ve söylemlerin cezalandırılmasına da imkan verebileceği düşünülmektedir” ifadeleri yer aldı.