Diyarbakı’da ’hayati Doya Doya Yaşamak İçin Farkında Ol’ Semineri

Diyarbakı’da ’hayati Doya Doya Yaşamak İçin Farkında Ol’ Semineri

Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, engellilere yönelik sigara, alkol ve uyuşturucunun zararları ile ilgili ’Hayati Doya Doya Yaşamak İçin Farkında Ol’ adıyla bilinçlendirme semineri düzenledi.
Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, ’Hayati Doya Doya Yaşamak İçin Farkında Ol’ adıyla düzenlediği seminerde Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şubesi bünyesindeki engellilere sigara, uyuşturucunun zararlarını anlattı. Yaşamış oldukları bir olumsuzluk karşısında alkol ve sigara bağımlısı haline gelen kişiler, az miktarda başladıkları alkol ve sigarayı her gün artırarak kullanıldığını anlatan Çoksüer, sigarada 4 bin zehir çeşidi bulunduğuna dikkat çekti. Çoksüer, her yıl 4 milyon kişinin sigaradan öldüğünü ifade ederek, “Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeleri sinir sistemi, üreme sistemleri ve vücudun diğer bütün sistemlerini ciddi anlamda tahrip eder. Sigarayı bıraktıktan 1 ay sonra vücut sağlıklı bir şekilde kendini yenileyerek içmeyen insanın organı gibi temizlenir” dedi. Çoksüer, engellilere sigara bırakmak için Sağlık Bakanlığı’nın Alo 171 sigara bırakma hattını aramalarını tavsiye etti.
“ALKOL VE UYUŞTURUCU İLE MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ TAHRİP OLUYOR”
Alkol ve madde bağımlılığının tıbbi bir hastalık olduğunu belirten Çoksüer, kişide alkol ve madde bağımlılığı varsa, iş alanında, sosyal alanda sorunlar yaşadığını ifade etti. Çoksüer, “Maddeyi kullananlar istedikleri zaman bırakabileceğini sanırlar. Oysa madde kullanılmaya başlandığında kişiyi her gün biraz daha fazla kullanılmaya sürükler. Zamanla kişi kendi kontrolünü kaybeder ve maddenin kontrolüne geçer. Uyuşturucuyu çok az miktarda bile içilse insanda hem sinir sistemi hemde kalp damar sistemleri tahrip olmaya başlar. Sağlık Bakanlığı’na bağlı alkol ve madde bağımlıları için de tedavi merkezleri etkili bir şekilde insanlara yardımcı olmaktadır” diye konuştu.