Diyarbakır İş Dünyasından Sağduyu Çağrisi

Diyarbakır İş Dünyasından Sağduyu Çağrisi

Diyarbakır’da bir araya gelen Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Ticaret Borsası başkanları sağduyu çağrısında bulundu.
IŞİD protesto nedeniyle Türkiye’nin bir çok ilinde sokak gösterileri gerginliğin yaşanmasına neden oldu. Olayların en yoğun yaşandığı kentler arasında yer alan Diyarbakır’da 10 kişi hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara iş dünyası tarafından sağduyu çağrısı geldi. Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal’ın da bulunduğu iş adamları, yaşananları kaygıyla takip ettikleri dile getirdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Türkiye’de ve özellikle bölgede yaşanan ve onlarca insanın can kaybına sebep olan, Kobani’deki zulme yönelik gerçekleştirilen protesto gösterilerini kaygıyla takip ettiklerini aktardı. Yaşanan olaylarda büyük kayıpların yaşandığına dikkat çeken Sayar, "Başta ilimiz olmak üzere bölgemiz, geçmiş dönemlerde OHAL’i yaşayarak çok büyük kayıplar yaşamıştır. Yaşanan can kayıplarının ve mevcut çatışma ortamının, yol kat etmeye çalıştığımız barış sürecinde, başlangıç noktasına gerilememize sebep olması, hatta doksanlı yıllarda yaşanan acılı ve sancılı sürece geri dönme ihtimali, bizleri oldukça kaygılandırmaktadır. Çözüm süreciyle birlikte filizlenen barış ortamı bölgemizde de büyük bir umut ile sahiplenilmiştir. Ancak Kobani’de yaşananlar ve bölgemizde artan çatışmalı ortam çözüm süreci ile ilgili umudun ve beklentilerin azalmasına neden olmuştur. Yapılan gösteriler ve çatışmalar sonucunda savaş alanı haline gelmiştir. Hem halkımız hem de esnafımız yaşanan olaylardan dolayı ciddi zarar görmüştür. Bu zarar kentimize yatırım yapmak isteyen yatırımcı açısından da olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Zira unutulmamalıdır ki yatırımcı her zaman güven ortamını tercih eder" dedi.
Olayların bir an önce sona ermesi gerektiğini dile getiren Sayar, çözüm sürecinin aktörleri kutuplaşma ve çatışma söyleminden uzak durmaları gerektiğini söyledi. Sayar, "Diyarbakır iş çevreleri adına, buradan kamuoyuna ve sürecin aktörlerine sesleniyoruz. Öncelikle hükümetin Kobani’de yaşayan Kürt halkının mücadelesine, bir an önce eylemsel anlamda destek vermesi ve yardım koridorunu açması gerekmektedir. Türk ve Kürt halkları, yüzlerce yıldır bu topraklarda birlikte yaşamış ve birlikte mücadele etmişlerdir. Bugün Kobani’de Kürtlerin yaşadıkları acıların Türk halkı tarafından da paylaşılması ve sahiplenilmesi kalıcı barış için en önemli adımdır. Süreci yöneten aktörlerin, kutuplaşmaya ve çatışmaya yol açacak söylemlerden uzak durması ve yapıcı bir dil kullanmaları, barışa katkıda bulunacaktır. Dileğimiz bir an önce yaşanan çatışmaların ve can kayıplarının son bulması ve bölgemizin, şehrimizin, gerek ekonomik, gerekse de sosyal anlamda bir an önce hak ettiği refah düzeyine ulaşmasıdır” şeklinde konuştu.