Diyasporanın yeni hedefi Türk ekonomisi

Diyasporanın yeni hedefi Türk ekonomisi
Ermeni tehcirinin 100'üncü yıldönümü olan 24 Nisan 2015 için hazırlıklarını sürdüren Ermeni Diasporası, Türkiye'ye karşı küresel ekonomik kampanya başlattı.

ABD başta olmak üzere bir çok ülkeye "soykırımı" tanıması için siyasi baskı yapan, Ermeni Diyasporası şimdi de Türkiye'ye yatırımın önünü kesmek için düğmeye bastı.
Sabah'ta yer alan bir habere göre DivestTurkey yani "Türkiye'den yatırımlarınızı çekin" adını verdikleri bir kampanyayı başlatan Ermeni Diyasporası, Türkiye'de bulunan yabancı fonların geri çekilmesini istiyor.
Ermeni Gençliği Federasyonu (Armenian Youth Federation) tarafından başlatılan Türkiye'den Çıkın kampanyası özellikle milyarlarca dolarlık fonu bulunan üniversitelerde ağırlığını göstermeye başladı. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Ermeni Diasporası'nın güçlü olduğu Kaliforniya eyaleti oldu.

BERKELEY FONLARINI TÜRKİYE'DEN ÇEKİYOR

ABD'nin en ünlü eğitim kurumlarından University of California-Berkeley'e baskı yapan Diaspora, 18 Şubat'ta senato toplantısı düzenledi. Üniversite Lisans Öğrencileri Senatosu, Türkiye'de bulunan 74 milyon dolarlık yatırımdan vazgeçilmesi için bir araya geldi. Oy birliği ile gerçekleştirilen görüşme sonrası University of California-Berkeley'in Türkiye'deki yatırım ve fonlarının çekilmesi kararı çıktı. Üniversitenin Ermeni Öğrenciler Birliği (Armenian Student Association) Başkanı Sareen Habeshian, "Alınan bu tarihi karar sadece Kaliforniya'nın değil, Tüm Ermeni Cemaati'nin başarısıdır" dedi.

TÜRKİYE'DE 74 MİLYON DOLAR'I VAR

University of California, Berkeley'in Türkiye'de bulunan fon ve yatırımın toplam tutarı 74 milyon dolar.
Bunun 55.4 milyon doları üniversitenin Emeklilik Fonu (University of California Retirement Plan) Türkiye Devlet Tahvili'nde. Devlet tahvilindeki 9.6 milyon doları ise üniversitenin Genel Bağış Havuzu (General Endowment Pool) adıyla işlem görüyor. Üniversiteye ait Emeklilik Fonu'nun ayrıca Türk Exim Bank'ında 7.27 milyon doları var.

Bağış Havuzu'nun Exim Bank'taki yatırımı ise 1.6 milyon dolar.