Doğu Akdeniz’in Turizm Envanteri Çikartiliyor

Doğu Akdeniz’in Turizm Envanteri Çikartiliyor

Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş’ın turizm değerlerini ortaya çıkarıp destinasyon oluşturulması amacıyla bir süre önce kurulması kararlaştırılan Doğu Akdeniz Turizm Platformu (DATUP), bölgenin turizm envanterini çıkartmak amacıyla çalışmalara başladı.
Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ADRO) ve DATUP Başkanı İsa Akdağ, yaptığı açıklamada, temmuz ayında bölgenin turizm paydaşları ile bir araya gelinerek yapılan toplantı sonucu, bölgenin bir bütün olduğu, ortak bir destinasyon oluşturulması ve Doğu Akdeniz olarak pazarlanmasına karar verildiğini anımsattı. Akdağ, bu karar neticesinde,bölgeyi bir bütün olarak kapsayacak,destinasyonu güçlü kılacak, DATUP ismi üzerinde karar kılındığını ifade etti.
DATUP’un "Kahramanmaraş-Osmaniye-Hatay-Adana ve Mersin" illerini içine alan beşi bir yerde destinasyonunun beş ayağını oluşturduğunu anlatan Akdağ, şunları kaydetti:
"Datup, sekreteryası ve idaresi AdanaBölgesel Turist Rehberleri Odası tarafından yürütülen ve her üç ayda bir,farklı ilde toplanacak olan platformdur.Her ilin,sahip olduğu turizm değerleri,öncelikli pazarlanması gereken, tarihi,kültürel,doğal,alternatif turizm vb gibi zenginlikleri,her ilin oluşturacağı bir dosya ile DATUP’un merkezine aktarılması sağlanacak.İlk önce beş ilimizin turizm değerleri raporlar halinde, bir havuzda toplayacağız. Daha sonra her üç ayda bir yapılan toplantıda tartışılacak, ya beş ili kapsayan, ya da Doğu Akdeniz çanağı içerisinde yer alan ve herkesin üzerinde mutabık olduğu bir destinasyon oluşturulup,bütün iller tarafından desteklenecek."
Akdağ, Çukurova Kalkınma Ajansı,Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Çukurova Otelciler Birliği, turizmle ilgili dernekler ve üniversitelerle bire bir görüşüp DATUP’a dahil olmaları için davet edileceklerini belirterek, "Bölgedeki üniversitelerle bire bir görüşüp birlikte bölge turizm envanteri çıkartılıp raporlayacağız. Topladığımız bilimsel ve somut sonuçları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra belediyelere raporlar halinde sunup, her ilde,o ilin özelliklerine göre turizme yönelik,alt yapı çalışmaları talebinde bulunacağız" dedi.
Beş ilin, turizm alt yapılarını hazırlayıp bitirdikten sonra, bölgeye yerli ve yabancı tur operatörlerini davet edip,bölge destinasyonlarını tanıtacaklarını anlatan Akdağ, şöyle devam etti:
"Bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikleri bakımından her kitleye hitap edecek olması ve Ortadoğu’ya yakın oluşu göz önüne alınarak bölgede çok geniş kapsamlı bir turizm fuarı organize edilecek. Böylece her il,bu fuarda kendini pazarlama şansı bulmuş olacak. Bir web sayfası oluşturulup,bölgenin tanıtımı sağlanacak."