Dokuz Eylül Acil’de Gerçeği Aratmayan Tatbikat

Dokuz Eylül Acil’de Gerçeği Aratmayan Tatbikat

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde, olası bir afete hazırlıklı olmak amacıyla dönem dönem tekrarlanan “Uygulamalı Kitlesel Yaralanmalı Olay Tatbikatı (Hastane Afet Planı Tatbikatı)”, Acil Servis’te gerçeğini aratmayan bir senaryo ile sahnelendi.
Senaryo gereği Güzelbahçe’de meydana gelen trafik kazası sonrasında ambulansla DEÜ Hastanesi Acil Servisi’ne yönlendirilen yaralılara ilk müdahaleleri yapıldı. Toplam 10 yaralının bakım ve tedavileri, Acil Servis’te görevli hekimler ve sağlık personelinin kurallara uygun ve zamanla yarışarak gerçekleştirdiği işlemlerle yapıldı. Yaralıları canlandıran hastane personeli de kaza süsü olarak yapılan makyaj ve rollerindeki başarıları ile gerçeğine birebir uygun görüntüler sergiledi. Senaryo gereği bir grup hasta yakını ise güvenlik barikatını aşarak çalışma alanına girmek istedi, içeride tartışma yaşandı. Kentin mülki amiri olarak temsili vali yardımcısı Acil Servis’e gelerek kaza ile ilgili servis sorumlularından bilgi aldı.
Başhekimliğin denetiminde, Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Aksay, Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy ve Ali Özgün - Mesut Dibek’ten oluşan Sivil Savunma Amirliği’nin koordinasyonunda yapılan tüm işlemler adım adım görüntülenerek kaydedildi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de afetlerle ilgili planlamaların yapıldığını belirten Prof. Dr. Aksay ve Doç. Dr. Ersoy, “Afet, tıbbi anlamda kelime anlamı olarak o anda nöbetçi ekibin baş edebileceğinden çok hasta gelmesi, dışarıdan yardıma ihtiyaç duyulması halidir. Afetlerin ne zaman olacağını dünyada hiç kimse bilememektedir. Doğal afetlerin yanı sıra sokakta her gün trafik kazaları yaşanıyor. Bu nedenle yapacağımız tek şey hazırlıklı olmak. Yapılan tatbikatlar afetlerde başarılı olabilmenin en önemli koşullarındandır. Bir diğer çok önemli amaç ise hastane afet planlarımızın çalışmasını denemektir. Sistemde yürümeyen noktaların fark edilmesi ve mevcut planın buna göre tekrar gözden geçirilmesi büyük önem taşır” dedi.
Yapılan tatbikatın İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından değerlendirilerek raporlanacağı belirtildi.