Dolar rekor tazeledi! Dolar 4.30'u aştı

Dolar rekor tazeledi! Dolar 4.30'u aştı

Dolar/TL güne 4.27 seviyesinden başlarken; 4.3018 ile tarihi zirvesini gördü. ABD’deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksi bu yılın en yüksek seviyelerine gelirken, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri baskı altında.

Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesini gördükten sonra hafif gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’ yi İran’ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar.

TL’de yılbaşından bu yana çift haneye ulaşan değer kaybı ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ardından Merkez Bankası önceki haftaki 75 baz puanlık faiz artışına gitti. Bu artışa rağmen küresel gelişmeler ve Türkiye’ye özgü endişelerle kur ve faiz geçen hafta çok sert yükseldi. Dolar/TL Cuma günü 4.2901 ile yeni tarihi zirvesini test etti. Piyasalardaki satış baskısı bu haftaya da yansırken, TCMB’nin de yakından izlediği 1 aylık zımni oynaklık endeksi de aybaşından düne 11 seviyesinden 15’in üzerine sert yükseldi.

Euro'da da yükseliş

Sepet bazında TL ve euro/TL ise güne sırasıyla 4.7106 ve 5.1313 seviyesindeki tarihi zirvelerinin hemen altında 4.6754/4.6801, 5.0861/5.0890 seviyesinde başladı.

Piyasalardaki sert bozulmanın devamı halinde TCMB’den hem dünkü likidite kararı benzeri, hem de 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile birlikte yeni faiz adımları beklentileri piyasalarda kuvvetleniyor.