Dolar rekora doymuyor

Dolar rekora doymuyor

Doların yanı sıra euro 4,9776; döviz sepeti de 4,5194 ile rekor kırdı. Dolar endeksi bu sabah 90 seviyesinin üzerinde.Dün güne 4 civarında başlayan dolar/TL bu sabah 4.0664'yi test ederek yeni rekorunu kırdı. Kur saat 10:45'de 4.0626 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro 4,9680, sterlin ise 5,6860 liradan satılıyor.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de kısa vadede 4,0720 seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini, 4,00 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise düşüşün ivme kazanacağını ifade ediyor.

Küresel para piyasalarına ilişkin belirsizliklerle artışını sürdüren dolar/TL, dün 4,0535'i görmesinin ardından günü önceki kapanışa göre yüzde 1,3 artışla 4,0523'ten tamamlamıştı.

Bankacılar önümüzdeki günlerde takip edileceğini söylediği ana konular arasında ise jeopolitik ve siyasi gelişmeler, ekonomik teşvik paketleri ve ABD'deki dava süreci yer alıyor. Bankacılar özellikle son iki haftada yaşanan gelişmelere dikkat çekerken iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddiası, bu eleştirilere dün gazete haberiyle Merkez Bankası'nın dahil edilmesini gösteriyorlar. 

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarında ABD Başkanı Trump'ın ticaret yetkililerine, Çin'e 100 milyar dolarlık ek gümrük vergisi vermesini getirmeyi değerlendirmesi talimatı vermesi risk iştahını azaltan nedenlerden biri oldu.Dışarıda küresel ticaret savaşı endişeleri, içeride ise makroekonomik, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin baskıladığı TL küresel riskten kaçış eğilimlerinde benzer para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalabiliyor. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

Gözler ABD'den gelecek olan istihdam raporunda

Küresel piyasalarda ABD'de faiz adımlarının sayısı açısından ABD tarımdışı istihdam verisi yakından izlenecek. Bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar da takip edilecek. Ticaret savaşları başta olmak üzere küresel riskten kaçış gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken TL benzer para birimlerinden negatif ayrışıyor.