Dolar yine yükselişte

Dolar yine yükselişte

Dolar endeksi 89,86 seviyesine yükselirken, dolar/TL 4,0194'ü gördü. Kur, geçen hafta illikit piyasada rekor 4.0375 ile rekor kırmıştı. Öte yandan euro/TL 4,9250 civarında hareket ediyor. Sepet bazında TL 4,4690'da.

Dünya devinin halka arzında bayrak krizi

Saat 10.50 itibarıyla 4,0125 liradan alıcı bulurken, euro ise 4,9330 liradan satılıyor. 

Diğer taraftan euro/dolar paritesi 1,2265 civarında bulunuyor. Bankacılar TL'deki son dönemde görülen sert değer kayıplarını yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesine bağlıyorlar. Bu endişelerin bir araya gelmesiyle yabancı yatırımcıların tahvil satışları hızlanmış, carry trade pozisyonlarının kapanmasının da etkisiyle TL'de negatif ayrışma belirginleşmişti.

Piyasaların gündemi

Dış piyasada bugün ABD'de faiz artışlarının hızı açısından ABD ISM hizmetler endeksini yakından izlenecek. İç piyasada ise TCMB aylık enflasyon gelişmeleri raporu ve reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek.

Bankacıların önümüzdeki günlerde takip edileceğini söylediği ana konular ise jeopolitik ve siyasi gelişmeler, ekonomik teşvik paketleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ziyaretleri yer alıyor.

Son dönemde sert yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde de geçen hafta Perşembe günü yaşanan gevşeme sonrası sakin seyrediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.58 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 12.59 oldu. İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.04 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 14.07 oldu.