Dsp Genel Başkanı Türker Çarşamba’da

Dsp Genel Başkanı Türker Çarşamba’da

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Samsun’un Çarşamba ilçesinde ziyaretlerde bulundu.
Samsun’un Çarşamba ilçesine gelen Masum Türker, Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği binasına ziyarette bulundu. Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney ile fındık konusunda bilgi alışverişinde bulunan Türker önemli açıklamalarda bulundu.
Organik fındık üreticilerinin sorunları ile yakından ilgilendiklerini ifade eden Türker, “Fındık Türkiye’de istikrarlı bir politikaya sahip değil. Bu nedenle zaman zaman dünya piyasalarında yerimizi kaybediyoruz. Özellikle şu anda fındıkta uygulanan politikanın alan bazında olması, fındığın kayıt dışı olmasına neden oluyor. Komşu ülke Gürcistan’daki fındığın öteden beri teşvikten yararlanabilmek için Türk fındığı ile karıştırılıp, fındığımızın kalitesini uluslararası pazarda düşürmesine neden olduklarını görüyoruz. Bu konuda muhakkak ki tedbir alınması gerekiyor. FİSKOBİRLİK’in güçlendirilmesi gerekir. FİSKOBİRLİK yalnız bir kooperatif değil, aynı zamanda fındık üretiminde üretici gözüyle uzman bir kurumsal bir yapıya sahip olarak değerlendirilmeli. Dünya gelişen teknoloji ve kirlenen çevre ile organik üretime yönelmiş durumda. Organik gıda çok önemli bir pazara sahip olmaya başladı. Karadeniz’de organik olarak fındık üretimi önemli. Organik olarak bir çikolata üretimi gerçekleştirildiği zaman çok fazla müşteri bulacaktır. Organik fındığın fiyatlarının yüksek olmasının nedeni, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve organik tarımda çalışmanın çok zahmetli olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de fındığın genel problemi aniden organik olarak yapılan üretime de yansıyor. Fındık fiyatlarının düzenlenmesinde mevcut olan Fındık Tanıtım Grubu’ndan, Fındık Tanıtım Konseyi’ne kadar üretici ağırlıklı olmaması daha çok ticari yönünün ağır basması tüccarın haklarını öngören bir yaklaşım içinde oluşu, üretimdeki problemleri çözecek bir istikrarın sağlanmasını engelliyor. Bu da üreticinin zararına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Fındıkta yaşanılan don afetinin üretimindeki düşüşe sebep olması ve fındığın da bu sene 10-15 TL arasında fiyat bulmasının dünya piyasasında etki oluşturacağını belirten Türker, “Yaşanılan olağanüstü durumlar nedeniyle dünya piyasasında mutlaka inişler-çıkışlar yaşanılacaktır. Ama istikrarlı bir kurumsal yapı olursa, planlı bir stoklama olanağına sahip ise hava koşulları ya da benzeri nedenlerden yaşanılan fiyat iniş çıkışlarından üretici etkilenmez. Fındıkta istikrarlı bir fiyatın belirlenebilmesi için üretici olarak ele alınması gerekiyor. Üreticinin olduğu, organik üretimle fındıkta istikrar sağlanabilir. Ciddi teşviklerin yapılması lazım” ifadelerini kullandı.