Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü

Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, “Diyabet ya da halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamamasına bağlı gelişen ve yaşam boyu süren kronik bir hastalıktır” dedi.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, “Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 2013 yılı verilerine göre dünyada 382 milyon birey diyabetli iken, bu sayının 2035 yılında 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca diyabetli bireylerin yüzde 46’sının hastalığının farkında olmadığı, 316 milyon kişinin ise diyabet için yüksek risk altında olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde 2011 yılında yapılan Kronik Hastalıklar Araştırmasına göre yirmi yaş üzeri bireylerde diyabet sıklığının yüzde 12’ye ulaştığı görülmektedir. Diyabetin halen yaklaşık yedi milyon vatandaşımızı etkilediği düşünülmektedir. Özellikle artan obezite, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzının ilerleyen dönemlerde bu sayıyı daha da arttıracağı tahmin edilmektedir” dedi.
Diyabetli kişilerde sıklıkla ,aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, halsizlik, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar, iri bebek doğumu yapılması, belirtileri görülebilir” diyen Sağlam, “Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme, tansiyon yüksekliği, aşırı stres, kan yağlarının yüksekliği, diyabetin oluşmasında önemli etkenlerdir.” diye konuştu.