Dünya Doğaltaş Kongresi Antalya’da Toplanıyor

Dünya Doğaltaş Kongresi Antalya’da Toplanıyor

Beşincisi gerçekleşecek olan Türkiye’nin ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Dünya Doğaltaş Kongresi 22 Ekim tarihinde Antalya’da başlıyor.
Doğaltaş ihracatının Batı Akdeniz ihracatında önemli bir yere sahip olma özelliğini sürdürdüğü belirtilirken, Antalya, Isparta ve Burdur’dan yaş sebze ve meyveden sonra en fazla ihracatın mermer ve doğaltaş sektöründe gerçekleştiği bildirildi.
Bugüne kadar İtalya, İspanya, Brezilya ve Portekiz’de düzenlenen kongrenin ilk kez Türkiye’de yapıldığı, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER), Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı organizasyonuyla düzenlenen kongrede Türk mermer ve doğaltaş çeşitliliği ile desenlerinin tanıtılması ve pazar payının artırılmasının amaçlandığı kaydedildi.
BAİB KONGREDE STANT AÇACAK
Kervansaray Otel’de gerçekleşecek olan 5. Dünya Doğaltaş Kongresi’ne Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin de (BAİB) katılacağını belirten BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve BAİB Maden Sektörü Çalışma Komitesi Başkanı Ercan Akın, Batı Akdeniz’den 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında 245 milyon 875 bin 115 dolarlık doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatı gerçekleştiğini belirtti.
ROTADA 83 ÜLKE BULUNUYOR
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve BAİB Maden Sektörü Çalışma Komitesi Başkanı Ercan Akın, geçen senenin aynı dönemine oranla ihracattaki artışın yüzde 12,33 olduğunu açıkladı. Akın, 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin doğal taş ve mermer ürünleri ihracatının 1 milyar 632 bin 671 bin 511 dolar olduğunu belirtti. Sektörün bölge ihracatındaki önemini rakamların net olarak gösterdiğini söyleyen Akın, “Doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatında katma değerin yüzde 100’e yakın olması sektörün ve gerçekleştirdiği ihracatın önemini daha da arttırdı. Bölgemizin doğal taş ihracat rotasında 83 ülke yer alıyor” dedi.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ EN ÖNEMLİ ALICI
Akın, Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli alıcı olduğunu belirterek, bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’nin takip ettiğini açıkladı.