Dünya İnsan Hakları Forumu’nun 2’ncisi Fas’ta Yapıldı

Dünya İnsan Hakları Forumu’nun 2’ncisi Fas’ta Yapıldı

Fas’ta 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Dünya İnsan Hakları Forumu’na, Türkiye’den sadece Diyarbakır’da faaliyet yürüten İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (SOHRAM) katıldı. Forumda sunum yapan Derneğin Başkanı Mim Yavuz Binbay, insan hakları sorunlarının artık karakter değiştirdiğini belirterek, bunların bireysel sorun olmaktan çıkıp, daha kapsamlı sorunlar haline geldiğini vurguladı.
Dünya İnsan Hakları Forumu’nun 2’ncisi, 27-30 Kasım tarihleri arasında Fas’ta yapıldı. Dünya genelindeki bin örgütten yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen forumda Türkiye’den sadece Diyarbakır’da faaliyet yürüten SOHRAM yer aldı. Forumda, genelde Türkiye, özelde ise bölgedeki sorunlar ile mültecilerin durumlarına ilişkin sunum yapan SOHRAM Başkanı Mim Yavuz Binbay, izlenimlerini İHA’ya anlattı. Forumda, dünyadaki insan hakları konularının günümüzdeki durumlarının ve sorunlarının tartışıldığını belirten Binbay, özellikle bugüne kadar dünyanın çeşitli bölgelerinde karşılaşılan sorunlar ile ilgili birçok bilim insanı, siyasetçi ve insan hakları savunucusu tarafından sunumlar yapıldığını ifade etti.
“SORUNLARIN TARİFİ MÜMKÜN DEĞİL”
Kendi yaptıkları sunumda ise yeni sorunlara dikkat çektiklerini vurgulayan Binbay, “Günümüze kadar ki insan hakları sorunlarını biliyoruz. Onları nasıl değerlendireceğimiz, bu sorunlara nasıl bir çözüm bulacağımızı da biliyoruz. Ancak çok daha büyük sorunlarımız var. Günümüzdeki insan hakları sorunları artık karakter değiştirdi. Bunlar bireysel sorun olmaktan çıkıp, daha büyük kapsamlı sorunlar haline geldi. Şu ana kadar üzerinde durduğumuz sorunların örneğin işkence sorunlarında özellikle fail ve meful belliydi. Ancak şimdi onlarla, yüzlerle tarif edilen sorunlarla karşı karşıyayız. Özellikle Ortadoğu’da başlayan Irak, Suriye, Libya ve diğer ülkelere sıçrayan sorunlar var. Komşusu olduğumuz Suriye ve Irak’tan gelen milyonlarca göçmenle karşı karşıyayız ve bu sorunların çok kapsamlı, bir tek tarifi mümkün değil. Bugüne kadar ki uyguladığımız yöntemlerle de bu sorunlarla baş etmek mümkün değil” dedi.
“MÜLTECİLER BÜTÜN MAĞDURİYETLERİ YAŞIYOR”
Bugüne kadar Türkiye’ye gelen mültecilerin belirlendiği gibi mülteci statüsünde olmadığına dikkat çeken Binbay, “Bunlar, savaş, işkence, şiddet ve benzeri gibi mağduriyetleri yaşıyorlar. Yani bunlar, savaş, işkence ve şiddet mağduru, Bunların tüm mağduriyetlerine çözüm olabilecek bir yöntem bulunması gerekiyor. Bu sorunlara çözüm bulmamız için bildiğimiz bütün yöntemleri unutmamız ve yeni yöntemler bulunması gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’de 2 milyon mültecinin olduğunu ve Türkiye’nin tek başına bu kadar mülteciye hitap edebilme imkanının olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Binbay, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 22 kamp bulunuyor. Bu kamplarda ise sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ifade ettiği kadarıyla 220 bin insan barındırılıyor. 1 milyon 780 bin insan ise kamp dışında. Bunları anlattık ve bu sorunların çözümünün ancak devletlerin işbirliği ve kararlılığı ile ortak projeler hayata geçirilerek, çözülebileceği önerisinde bulunduk. Önerilerimiz büyük ilgi gördü. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu da buna benzer şeyler söylediler.
Akademik alanda ve söylemde çok güzel tespitler yapıldı, çok güzel şeyler söylendiği ancak bunların hayata geçirilme oranı ne yazık ki yüzde 1 civarında. Bu nedenle de insan hakları alanında demokratik gelişmelerin çok ağır ve yetersiz olduğunu dile getirdik”.