Dünya Madenciler Günü

Dünya Madenciler Günü

Eskişehir TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü sebebiyle basın açıklaması yapıldı.
Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, dünyanın her yerinde 4 Aralık tarihini bir mücadele gününe çeviren, mücadeleyle kutlayan madencilerin yaşadığı iş cinayetlerinden dolayı acıları içerisinde olduğunu belirtti. Maden emekçilerini saygıyla andıklarını dile getiren Yıldırım, “Herkesin üzerinde başta Soma olmak üzere Ermenek’te, Şırnak’ta, Zonguldak’ta, Yatağan’da ve adını sayamadığımız onlarca yerde yaşanan iş cinayetlerinde canlarını kaybeden, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu maden emekçilerimizi saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.
Soma ve Ermenek faciaları nedeniyle hazırlanmakta olan Maden Kanunu değişiklik taslağına da değinen Ümit Yıldırım, “Bu taslak ile madenleri teknik ve emniyet yönünden güvenceye alan, odamızın her seferinde mesleki bağımsızlığını sağlaması gerektiğini vurguladığı Teknik Nezaretçilik Görevi kaldırılmaktadır. 13 Mayıs’ta Soma’da, 28 Ekim’de Ermenek’te yaşanan iş cinayetleri ve facialarda bilirkişi raporuyla kusurlu bulunan ETKB ve MiGEM yöneticileri hesap vermek yerine, sorumluluğu meslektaşımız olan maden mühendislerine yüklemeye çalışmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
Madencilik sektöründe yıllardır yaşanan sorunların çözümü ve her geçen gün artarak devam eden iş cinayetlerinin sona erdirilmesinin, siyasi iktidarın asli görev ve sorumluluğu olduğunu kaydeden Yıldırım, “Sorunların çözümü için ETKB gibi ÇSGB de görev ve sorumluluklarını yerine getirmemektedir” dedi.
Yıldırım, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Ermenek, Soma, Kozlu, Dursunbey, M. Kemalpaşa, Gediz, Sorgun, Merzifon, Armutçuk ve adını sayamadığımız yüzlerce yerde meydana gelen iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden meslektaşlarımızı ve maden emekçilerini saygıyla anıyoruz” dedi.