Dünyaca Ünlü Taşköprü Sarımsağına Patent Alma Çalişmalari Sürüyor

Dünyaca Ünlü Taşköprü Sarımsağına Patent Alma Çalişmalari Sürüyor

Dünyaca ünlü üreticileri tarafından ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen Taşköprü sarımsağına patent alma çalışmaları devam ediyor.
Taşköprü sarımsağı adı altında başka ırklara ait sarımsakların yetiştirilmesi ve pazarda bu sarımsakların Taşköprü sarımsağı olarak satılması Taşköprü Belediyesini hareket geçirdi. Taşköprü Belediyesi, dünyaca ünlü Taşköprü Sarımsağına patent alınması için müracaatta bulunarak tescillenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının bu yıl 3 bin 500’e yakın çiftçinin hasadıyla yaklaşık 18 bin ton civarında rekolte elde edildiğini belirterek, “Taşköprü sarımsağı, dünyada selenyum oranı ve aroması en yüksek sarımsaktır. Dayanıklılığıyla her zaman bir yıla yakın dayanıklılığı olan sarımsaktır. Marka tesciliyle adını ülkemizde ve yurt dışında da bilinen bir ürün olarak söz ettirmeye devam ediyor adından. Bizim açımızdan da bu son derece mutluluk veren bir olaydır” dedi.
Kendileri açısından en büyük endişe verici olayın Taşköprü sarımsağı adı altında başka sarımsakların satılmasının olduğunu ifade eden Arslan, “Bu bizim dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağımıza büyük zarar veriyor. İnşallah bununla ilgilide tescilli bir ürün olduğu için yaptığımız denetimlerle hukuksal olarak ta bu konudaki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Çin sarımsağıyla her yerde mücadelelerinin devam ettiğini ve tescil çalışmalarının son bulmasıyla hukuksal olarak ta önlerinin açılacağına dikkat çeken Başkan Arslan, şöyle konuştu: “Cenabı Allah, bu bölgede böyle bir ürünü yaratmış, bu bölgenin tabiatı, toprağı, doğası geneliyle bütünleşiyor. Taşköprü sınırları dışına çıktığınızda bu sarımsağı elde edemiyorsunuz. Kastamonu’da sadece Taşköprü’de bu kalitede sarımsak yetişiyor. Bu yüzden başka bir ırkı buraya getirip monte etmeye çalışanlar, başka bir ırkı yetiştirmeyi deneyenler karşılığını bulamıyorlar. Maliyeti çok yüksek bir şekilde karşı beden olarak ödüyorlar. Çünkü bu bölgede Çin sarımsağının tohumu sonuç vermiyor, vermeyecek de. Belli bir dönem kafa karışıklığı oluşturabilirler, fakat biz, bunun korumasıyla ilgili kendi tohumumun ıslahı ile ilgili bakanlık nezdinde de çalışmalarımız sürüyor. Kesinlikle bizim ürünümüzün adının kullanılarak satılmasının asla müsaade etmeyeceğiz. Zaten marka tescili, coğrafi işaret ve patenti ile de şimdi son aşamaya geldik. Patentini de aldıktan sonra Çin sarımsağıyla mücadelemiz çok daha fazla netleşecek. Bizim de tedbirsel davranışımız artı doğada buna müsaade etmiyor. Burada yetişin Taşköprü menşei tohum bile olsa, Taşköprü sarımsağının yerini tutmadığı sürece Taşköprü Sarımsak Pazarında satışına kesinlikle izin vermiyoruz. Belediye Meclisimiz ve Kaymakamlığımız, Alatarla Köyünde kurulan sarımsak pazarında ve diğer sarımsak pazarında Taşköprü menşeli olmayan sarımsakların satılmasına izin vermiyor. Bu pazarlarda başka sarımsakların satılması kesinlikle yasaktır”
Başkan Asslan, ayrıca Taşköprü sarımsağının hak ettiği gerçek değerde her zaman alıcı bulmasını sağlayacak çalışmalarında sürdüğünü sözlerine ekledi.