Dünya’da büyüyen virüs kabusu

Dünya’da büyüyen virüs kabusu

TÜRKİYE

İran sınırını kapattı

İran’da yeni tip koronavirüs, Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı 8’e yükseldi. İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü, vaka sayısının 43’e çıktığını ifade etti. Virüsün hızla yayılması nedeniyle bazı eyaletlerde eğitime 2 gün ara verildi bazılarında da okullar hafta sonuna kadar tatil edildi.

Türkiye genişletti

Türkiye de İran’a sınır bölgelerdeki önlemlerini artırdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran’dan Türkiye’ye yapılacak kara ve demiryolu geçişlerinin, tüm uluslararası uçuşların dün saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Basın toplantısı düzenleyen Koca, şunları dedi: “İran’la 3 kara hudut kapımız mevcut: Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkâri Esendere. Buna ilaveten Iğdır’dan Özerk Nahçıvan Bölgesi’ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran’daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komşumuzla sınırlarımızı geçici kapatma kararı aldık.” Koca, Van Devlet Hastanesi’nde soğuk algınlığı belirtileri olan 5 kişide Kovid-19 test sonuçlarının negatif çıktığını açıkladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yaptığı açıklamada, “İran’a açılan kapılarımızda İran’dan tüm araç, eşya ve yolcu girişleri tedbir amacıyla geçici olarak durdurulmuştur. Türkiye’den ihracat ve transit işlemleri kontrollü olarak devam etmektedir” dedi.

Öte yandan İletişim Başkanlığı’ndan “Ülkemizde herhangi bir Kovid-19 vakası görülmemiştir. Salgının ülke sınırları içerisine bulaşmaması için tüm tedbirler titizlikle yürütülmektedir” açıklaması yapıldı.

Irak süreyi uzattı

Irak, 20 Şubat’ta, koronavirüs nedeniyle İran vatandaşlarına tüm sınır kapılarını 3 gün süreyle kapatmış, tüm uçak seferlerini de askıya almıştı. İran’da ölü sayısı ve vaka sayısının artması üzerine Irak, bu süreyi uzattığını duyurdu. İranlıların Irak’a giriş yasağının ne kadar uzatıldığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

İTALYA

11 kasabaya kilit vurdu

İtalya’nın kuzeyindeki Lombardia ve Veneto bölgelerinde 78 ve 77 yaşlarında iki kişi, önceki gün koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Dün de Lombardia’nın Cremona kentinde kanser hastası bir kadının hayatını kaybetmesiyle ülkede acil durum ilan edildi.
Çoğunluğu Lombardia ve Veneto bölgelerinde olmak üzere en az 152 koronavirüs vakası tespit edildi. 50 bin kişinin yaşadığı Lombardia ve Veneto’da 11 kasabaya giriş-çıkış yasağı getirildi. Bu yerleşim yerlerinde yaşayanlardan evlerinden çıkmamaları da istendi. Ülkede, giriş-çıkış yasağının uygulanması için polis güçleri yeterli olmazsa ordudan da destek istenecek. Virüsün görüldüğü bölgelerde bu hafta sonu yapılması planlanan dört Serie A maçı da dahil olmak üzere spor müsabakaları ertelendi, okullar eğitime ara vermeye başladı ve kamuya açık iş yerleri kapatıldı. Karantina altına alınan bölgelerde halk marketlere hücum etti.

Milano Moda Haftası kapsamında düzenlenen bazı etkinliklerde de tedbir amacıyla değişikliğe gidildi. Giorgio Armani ise defilesini koronavirüs nedeniyle iptal etti. Defilenin izleyicinin olmadığı bir yerde yapılıp Armani’nin internet sitesinde canlı yayınlanacağı belirtildi. Virüsün yayılmasını önleme amaçlı tedbirleri açıklayan Başbakan Giuseppe Conte, muhalefetteki Lig lideri Matteo Salvini’nin dile getirdiği Schengen’in askıya alınması talebini ise reddetti.

Karnaval iptal edildi

İtalyan yetkililer, koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın en renkli karnavalı olan Venedik Karnavalı’nın son 2 günü olan, bugün ve yarın gerçekleştirilecek kutlamaları iptal etti.

İsrail’den sert önlemler

İsrail hükümeti, son 14 gün içinde Japonya veya Güney Kore’de bulunmuş yabancı uyruklu kişilerin ülkeye girişinin yasaklanacağını açıkladı. İki virüs vakasının görüldüğü ülkede salgın nedeniyle Güney Kore’den uçakla gelen yaklaşık 200 kişinin Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na girmesine izin vermedi. Aynı uçakla gelen 12 İsrailli ise ambulanslarla evlerine nakledildi. İsrail önceki gün ülkede ilk kez bir kişide Kovid-19 tespit edildiğini açıklamıştı.

675 milyon $’lık yardım çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in Hubey Eyaleti’ne bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgınına karşı daha etkin mücadele için uluslararası topluma 675 milyon dolar yardım çağrısında bulundu. Afrika’da 13 öncelikli ülke belirlediklerini aktaran Ghebreyesus, bu ülkelerin Çin ile doğrudan bağlantısı olduğunu veya buradakilerin Çin’e daha yoğun seyahat ettiklerini kaydetti.

Trump’tan gizlediler

ABD, Japonya’da karantinada tutulan Diamond Princess gemisinden 350 vatandaşını tahliye etmişti. 14’ünde Kovid-19 olduğu öğrenilmiş buna rağmen tahliye gerçekleşmişti. Bu tahliyenin koronavirüs tespit edilen vatandaşların ABD’ye getirilmeyeceğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump’tan gizli yapıldığı ortaya çıktı. Trump “Bu karar büyük bir hata” dedi. Öte yandan gemi yolcularından biri daha öldü. Ölenlerin sayısı 3’e çıktı.

Güney Kore’de kırmızı alarm

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kovid-19 salgınında alarm seviyesinin kırmızıya çıkarıldığını açıkladı. Güney Kore’de Kovid-19’dan 5 kişinin yaşamı yitirdiği, virüs bulaşan kişi sayısının 602’ye çıktığı aktarıldı. Güney Kore’de koronavirüs bulaşanların yarısının Daegu kentindeki Shincheonji Kilisesi tarikatı üyesi olduğu açıklandı. Bu tarikatın liderinin kendini “ölümsüz” olarak tanıtarak üye toplaması da dikkat çeken ayrıntılar arasında. Güney Kore hükümetinin açıklamasına göre, 9300 kişi bu tarikatın toplantılarına katıldı. Bu kişilerden 1200’ünün ise grip belirtleri gösterdiği duyuruldu. Hindistan’da da yeni tip koronavirüsün yayılmasını önleme çabaları çerçevesinde vatandaşlarından Singapur’a seyahatten kaçınmaları istendi.

Can kaybı 2466’ya çıktı

Çin’in Hubey Eyaleti’ne bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, Kovid-19 korkusu tüm dünyayı sardı. İran, İtalya, İsrail, Japonya, Güney Kore’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde tablo ağırlaşıyor. Çin resmi rakamlarına göre, ülkede Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 10 bin 968’inin durumu ciddi olmak üzere 76 bin 936’ya çıktı. Son 24 saatte, 648 yeni vakanın tespit edildiği ve 97 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, ikisi Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde olmak üzere toplam ölenlerin sayısı 2444’e oldu.

79 bin Kovid-19’lu

Kovid-19’un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 79 bine yaklaştı. Kovid-19, sıçradığı diğer ülkelerde de can kayıplarına neden oldu. İran’da 8, Japonya’da 3, Güney Kore’de 5, İtalya’da 3, Tayvan, Filipinler ve Fransa’da birer kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Virüsten ölenlerin sayısı bu ülkelerle birlikte toplam 2464’e çıktı. Bu arada, Avustralya’da Queensland Üniversitesi, koronavirüse karşı aşı geliştirdiklerini duyurarak, aşı numunesinin hazır olduğunu sadece test aşamasının kaldığını açıkladı.