Dünyanın en sıcak mayısı

Dünyanın en sıcak mayısı

Yerküre 1880 yılından itibaren en sıcak Mayıs’ını geçirdi. ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı NOAA adlı kuruluşun verilerine göre mayıs ayı sıcaklık ortalaması 15.54’ü celcius’u buldu. Sıcaklığın en büyük yükseliş gösterdiği yerler Kazakistan, Endonezya, İspanya, Güney Kore ve Avustralya oldu. Colorado’daki Atmosfer Araştırmaları Ulusal Merkezi’nden iklim bilimci Kevin Trenberth, “2014 ya da 2015 en sıcak yıl olarak kayıtlara girebilir” dedi.

ASYA’DA KURAKLIK, ABD’DE YAĞIŞ

Uzmanlara göre atmosfer hareketi El Nino’nun etkisiyle 2014 yılında sıcaklıkların giderek daha da artma ihtimali var. El Nino’nun özellikle Asya ve Avustralya’da kuraklıklara yol açabileceği belirtiliyor. Bu gerçekleşirse kuraklıktan ilk etkilenecek ülkelerin başında Muson yağmurlarının azalacağı Hindistan geliyor. ABD’de El Nino ters bir etki yaparak yağışları artırması bekleniyor.

2010’lu rekor yılları

Mayıs ayındaki sıcaklığın, 20’nci yüzyılın 14.8 derece olan sıcaklık ortalamasından 0.74 derece daha fazla olduğu görüldü. Bundan önceki ‘en sıcak Mayıs rekoru’ sırasıyla 2010, 2012, 1998 ve 2013 yıllarında yaşanmıştı.

‘Yaramaz çocuk’ felaketi

Pasifik Okyanusu üzerinde belli aralıklarla görülen ısınmanın küresel ölçekte yarattığı atmosfer olaylarına ‘El Nino’ deniyor. İspanyolca ‘yaramaz çocuk’ anlamına gelen ‘El Nino’ 1997-1998 yılları arasında küresel felaketleri tetiklemişti.