EDİRNE YENİ BİR SEL FELAKETİYLE KARŞI KARŞIYA

EDİRNE YENİ BİR SEL FELAKETİYLE KARŞI KARŞIYA

Edirne, geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından bir kez daha sel felaketiyle karşı karşıya. Tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri, İl Kriz Masası kararıyla yaya ve araç trafiğine kapatıldı.
Bulgaristan’da yaşanan şiddetli yağışların ardından Meriç ve Tunca Nehirleri’nin su debileri taşkın seviyesine geldi. İl Kriz Masası kararıyla, Edirne Merkez’den Karaağaç Mahallesi’ne ve Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden Yunanistan’a ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri yaya ve araç trafiğine kapatıldı.
“TUNCA VE MERİÇ NEHİRLERİ HIZLA YÜKSELİYOR”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz yıl Aralık ayında kentin ciddi bir taşkın tehdidi atlattığını hatırlatarak, “Maalesef bir ay aradan sonra bugün yine yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Ama bu sefer daha ciddi bir tehdit var gibi duruyor. Aldığımız bilgilere göre yaklaşık saniyede 2 bin metreküp su gelmesi bekleniyor. İnşallah bu gerçekleşmez ama eldeki bütün veriler işin buraya doğru gittiğini gösteriyor zaten gerek Meriç Nehri gerekse Tunca Nehri çok hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi.
“YUNANİSTAN’LA ANLAŞARAK MERİÇ NEHRİ’NİN TAMAMININ TEMİZLENMESİ GEREKİYOR”
Gürkan, yakın gelecekte Yunanistan’la yapılması olası bir protokolle beraber Meriç Nehri’nin tamamının temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aylardır şunu söylüyoruz, bu taşkınlardan artık Edirnelilerin kurtulması gerekiyor. Bu taşkınların Edirne’nin gündeminden çıkması gerekiyor. Bunu yapması gereken kurumlarda belli, Kasım ayında Edirne’ye hem sayın Başbakan hem de sayın Orman, Su İşleri Bakanı geldiğinde kendilerine bununla ilgili çalışmaları anlatmıştık. DSİ bununla ilgili projelerini yapıyor ama onun ötesinde DSİ’nin Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Karlıova Köprüsü’nden başlayarak, on iki buçuk kilometrelik bir drenaj kanalı yapma çalışması vardı. Bildiğim kadarıyla ihalesi bitti yakında çalışmaya başlayacaklar fakat taşkın tehdidinin bununla bitmeyeceği de ortada. Meriç Nehri’nin Yunanistan ile sınır oluşturan yaklaşık 180 kilometrelik bölümünün, Yunanistan’da seçimlerde yapıldı yeni hükümet de kuruldu, Yunanistan’la çok ivedi bir şekilde bir protokolle bir anlaşmayla Meriç Nehri’nin denize döküldüğü Enez’den başlayarak buraya kadar çok acil bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bu çok büyük bir proje” diye konuştu.
“ALLAH AŞKINA EDİRNE’NİN ÜZERİNDEN BU SEL TEHDİDİNİ ALIN, EDİRNELİLERİ KURTARIN”
Ülke yasalarına göre, yer altı ve yer üstündeki bütün suların DSİ’nin kontrolünde olduğunu ve Meriç Nehri’nin temizlenme noktasında hem bütçe anlamında hem de ekipman imkanlarıyla da başka bir kurumun altından kalkamayacağını dile getiren Belediye Başkanı Gürkan, “Yani iş devlete düşen bir iş, ciddi bir iş, büyük bir iş, büyük bir rakam gerektiren bir proje. Dolayısıyla, Allah aşkına Edirne’nin, Edirnelinin üzerinden bu sel tehdidini, bu baskın tehdidi insanların üzerinden alın, kurtarın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlettir. Nerelere ne yatırımlar yapılıyor, ne paralar harcanıyor artık Edirne’yi de görmesini istiyoruz Türkiye’yi yönetenlerin. Her yıl bir kez birden fazla gerek Karaağaç Mahallesi gerekse diğer bölgelerde, bu taşkın rezaletiyle, taşkın felaketiyle gündeme gelmek istemiyoruz. Bundan sıkıldık, bundan da artık rahatsızız. Ekili alanlarımız gerçekten çok ciddi anlamda zarar görüyor, vatandaş zarar görüyor. Vatandaşın zaten ekonomik olarak canı boğazında bir de üstüne üstlük bu iş olduktan sonra biz burada niye yaşıyoruz noktasına geliyoruz. Bütün Edirneliler adına söylüyorum, bakanlığın çalıştığını biliyorum, DSİ yetkililerin çalıştığını biliyorum ama Edirne’nin ve Edirnelilerin artık tahammül edecek gücü kalmadı bu duruma. O yüzden bir an önce bu soruna çok ciddi bir biçimde makro projeyle el atılması gerekiyor. Yunanistan’la anlaşılması, uzlaşılması gerekiyor ve Meriç’in tamamının temizlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Edirne’de sel ve su taşkınlarından en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Karaağaç Mahallesi sakinleri ve esnafları da bir ay aradan sonra tekrar sel ve su taşkını riskiyle karşı karşıya oldukları için bu konuda yetkililerin bir an evvel önlem alması gerektiğini kaydetti.