Efeler’de 200 Tl Ödenek Mahalle Muhtarlarını Sevindirdi

Efeler’de 200 Tl Ödenek Mahalle Muhtarlarını Sevindirdi

Efeler Belediye Meclisi’nin ilçeye bağlı 83 mahalle muhtarına her ay 200 TL ödenek vermeyi kararlaştırması muhtarları memnun etti.
Türkiye Muhataralar Derneği Aydın Şubesi Başkanı Ertuğrul Özdemir, yaptığı açıklamada, Efeler Belediye Meclisi’nde Efeler merkezdeki 22 mahalle, 5 belde ve 56 köyün Büyükşehir Yasası 83 mahalleye dönüştüğünü söyledi. Eski bir muhtar olarak Efeler Belediye Meclisi’nde sorunları dile getirdiği kaydeden Özdemir, “Aydın Büyükşehir statüsüne dönüştürülmeden önce köy muhtarlarının tüzel kişilikleri mevcuttu ve dolayısıyla bütçeleri de vardı. Muhtarlık gideri bu bütçeden karşılanıyordu. Ancak bazı önemli giderleri de İl Özel İdareden tedarik ediliyordu. Büyükşehir Yasası kapsamına giren köy muhtarları mahalle muhtarlarına dönüşmesi ile kanun kapsamında köyden mahalleye dönüşen yerleşim birimlerindeki köy muhtarlarda köy tüzel kişilikleri kaldırılmıştır. Her muhtar için devlet aylık ödenek adı altında 870 lira tutarında ücret ödemektedir. Kamu yararına çalışan muhtarlarımızın gelirlerinin azalması ve bazı gelirlerinin kaldırılmasıyla muhtarlıkların aylık elektrik, su, internet posta, telefon vb ücret giderleri karşılamaz durumda kadılar. Efeler Belediye Meclisi, muhtarların kamu hizmeti yürütmeleri sebebiyle 5393 sayılı belediye konunun 9. maddesi gereğince giderlerin 200 TL kadarını belediye ve geri kalanının da muhtarlılar tarafından ödemesi ön görüldü” dedi.
Özdemir, Efeler Belediye Meclisinden önce Kuşadası Belediye Meclisi’nde muhtarların kamu hizmeti yürütmeleri sebebiyle 5393 sayılı belediye konunun 9. maddesi gereğince mahalle muhtarlarına her mahal için 150 TL aylık ücret ayrıldığını belirtti.