Efsanevi kuş gün sayıyor...

Efsanevi kuş gün sayıyor...

Eskişehir'de bir hayvanseverin bulup veteriner kliniğine getirdiği ve yuvasından düştüğü zannedilen kuşun, teslim edildiği hekimler tarafından bakım ve ihtiyaçları karşılanıyor. Yaklaşık iki haftadır klinikte olan ebabil kuşu için veteriner hekimler adeta anne şefkati gösteriyor. Büyük bir kafeste bakımının yapıldığı kuş, düzenli olarak beslenip kontrol ediliyor. Etçil olduğu için hekimler tarafından kedi mamalarıyla beslenip yaklaşık iki haftadır klinikte özenle bakılan ebabil kuşu, geldiği gündeki yavru tüylerini dökerek şuan uçma provaları yapıyor.

"KIRSALDA ÇOK FAZLA RASTLAMIYORUZ"

Kliniğine getirilen yavru ebabil kuşuna ilgiyle bakan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, bu türün de şehir hayatına daha adapte olduğunu söyledi. Çine, "Kırsalda çok fazla rastlamıyoruz. Bunun sebebi de uçuş noktalarının yüksek yerlerde olmasıdır. Çünkü bacak boyları kısa olduğu için yerden kalkış yapamazlar. Ebabil kuşlarının yuvalarına çatı kenarlarında rastlayabiliriz, buralarda daha çok görüyoruz. Ebabil kuşlarının ortalama 20-25 yıl yaşama ömürleri var. Etçil bir kuş olduğu için kedi mamalarıyla beslemeye çalışıyoruz. Kıyma ile de beslenebilir, ancak bu gıda ancak sindirim sistemine zarar verebiliyor.

"EBABİL KUŞLARI KIRLANGIÇ KUŞLARIYLA ÇOK FAZLA KARIŞTIRILIYOR"

Veteriner Hekim Çine, halk arasında ebabil ile kırlangıç kuşlarının karıştırıldığını belirterek, "Ebabil kuşları kırlangıç kuşlarıyla çok fazla karıştırılıyor halk arasında. Ama bunların pençe yapıları bacak boyları, kanat yapıları kırlangıçlardan çok daha farklıdır. Bacak boyları kısadır. Pençeleri çok güçlüdür daha çok yırtıcı kuşlarınkine benzer. Kanat yapıları sürekli uçtuklarından dolayı X şeklinde uzun kanatlara sahiptir, tüy yapıları buna elverişlidir" ifadelerini kullandı.


"EBABİL KUŞLARI DİNİ AÇIDAN DA BİR ÖNEME SAHİPTİR"

Ebabil kuşlarının ayrıca dini açıdan da bir öneme sahip olduğunu anlatan Tuğba Çeni, "Kuran-ı Kerim'in Fil suresinde bu kuşun ismi yer alır. Mekke'ye saldıran Ebrehe'nin fil ordularının ebabil kuşları tarafından geri püskürtüldüğü biliniyor. Ebabil kuşu bize bir hayvan severimiz tarafından getirildi. Biz burada yaklaşık 2-3 haftadır bakımını yapıyoruz. Artık uçmaya elverişli hale geldi. İlk geldiğinde yavruluk tüyleri vardı ve bunlar uçması için elverişli tüyler değildir. Şuan daha uzun, daha sağlıklı, güçlü kanatları var. Biz de bunu yüksek bir noktadan uçurmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.



"BULURSANIZ GECE UÇURUN"

Ayrıca Çine, Ebabil kuşu bulan kişilerin daha çok geceleri, hava karardıktan sonra yüksek noktalardan uçurmaya çalıştıkları takdirde daha sağlıklı olabileceğini söyledi.

EBABİL KUŞU VE FİL ORDUSU

Kuran-ı Kerim'in Fil Suresi'nde bahsedilen Ebabil kuşunun, Kabe'yi yıkmak üzere Mekke'ye sefere çıkan Ebrehe'nin fil ordusuna karşı Allahü Teala'nın göndererek helak ettiği kuş olarak biliniyor. Kuran-ı Kerim'de yer alan bu efsanevi kuş türü günümüzde de hala varlığını sürdürüyor. Yüksek noktalarda uçtuğu bilinen ve sadece çiftleşmek için yere inen ebabiller, ortalama 25 yıl yaşayabiliyor. Bacak boyunun çok kısa olması nedeniyle yere indiği zaman tekrar havalanamayan ebabil kuşları, özel kanat yapısı nedeniyle yüksek noktalarda yuvalarını yapıyor. Ayrıca et ile beslenen bu tür çeşitli uzun pençeleri ve atmacayı andıran gaga yapısıyla avlanıyor.