Ekonomi Bakanı Zeybekci’den Büyüme Değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci’den Büyüme Değerlendirmesi

İkince çeyrek büyümesinin 2.1 olarak açıklanmasının ardından açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankasına faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir" dedi. Zeybekci, büyümenin yıl sonunda yüzde 4’e ulaşabilmesi için son çeyrek performansının önemli olduğunu vurguladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyüme rakamları ile ilgili yazalı bir açıklama yaptı. Bakan Zeybekci’nin açıklamısnada şu ifadelere yer verildi: Bugün açıklanan büyüme verileri ekonomimizin 2. Çeyrekte yüzde 2.1 büyüdüğünü gösterdi. İlk çeyrek verilerinde de yukarı yönlü yüzde 4.7’ye revizyon yapıldı. Böylece yılın ilk 6 ayında yüzde 3.3 büyümüş olduk.
Büyümemizde iç talebin katkısı düşerken dış talebin katkısı güçleniyor. İkinci çeyrekte iç talep negatif 0.4 puan katkı verirken, net ihracatın katkısı pozitif 2.9 puan oldu. Net ihracat ilk çeyrekte de güçlü bir katkı vermişti. Bu seyir yıl genelinde devam edecek ve Türkiye ekonomisi 2014 yılında net ihracatın katkısı ile büyüyecek.Net ihracatın katkısındaki güçlü seyir bizleri mutlu ediyor ancak iç talebin katkısındaki gerileme için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İç talebin katkısı son çeyrekte negatif geldi. İlk 6 ayda ise pozitif 1.3 puanlık bir katkı var.
İlk yarıda elde ettiğimiz bu sonuçlar OVP hedeflerimize yakın seviyelerde bir yılsonu görüntüsü olacağını bize işaret ediyor. Fakat, yüzde 4’ü görebilmemiz için iç talebin negatife inen katkısının yine pozitife dönmesi gerekiyor. Bunun için de 4. Çeyrek performansımız çok önemli.
İç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisi şüphesiz faiz oranları ve kredi kullanımı. Bu çerçevede Merkez Bankasına faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir. Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi. Bizim Türkiye olarak sürdürülebilir ve dengeli büyümemiz hem iç hem dış talebi büyümeye benzer katkıları vermesinden geçiyor. İç talep de dış talep de büyümeye pozitif katkı vermeli. İç talebin pozitif katkısı tüketimi ve cari açığı şişiren bir tarzda değil, yatırımları üretimi ve istihdamı artıran bir kulvarda olmalı. Türkiye ekonomisi hem iç hem dış talebin katkısı ile büyüme yoluna girmeli. 2014 yılı bunun başlangıç yılı olacak fakat önümüzdeki yıllarda da aynı kulvarda ilerlememiz gerekiyor.
Yüzde 4’lük büyüme hedefine yaklaşmak için, yılın kalan aylarında beklentilerin üzerinde bir performans göstereceğimize eminim. Bunu söylerken Avrupa’daki zayıf ekonomik performansı, Rusya, Suriye, Irak, Libya, Mısır’daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı, fon hareketlerinde ABD kaynaklı durgunlaşmayı göz ardı etmiyoruz. Bunların her biri bizim için negatif unsurlar. Her biri hem büyümemizi, hem ihracatımızı olumsuz etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Ekonomimiz bunlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Dış ticaretimiz bu olumsuz gelişmelere rağmen pozitif katkı vermeye devam ediyor.
Yılın ilk 6 ayında mal ihracatımız yüzde 6.7, hizmet ihracatımız yüzde 7.4 büyümüştü. Mal ithalatımız yüzde 5’e yakın gerilerken, hizmet ithalatımız yüzde 5.1 arttı. Cari açığımız ihracat artışı ile ithalat azalışı ile ilk 6 ayda 12.9 milyar dolar düşerek 24.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişim ile yılın ilk yarısında cari açığın GSYİH’ye oranı yüzde 6.3 olarak gerçekleşti. Yıl sonunda oran yüzde 6’nın da altına gelecek. Yüzde 5.5 civarında bir gerçekleşme bekliyoruz.
Türkiye olarak bu yıl hem büyüyoruz, hem istihdamımızı artırıyoruz, hem de cari açığı aşağı çekiyoruz. Bu bir başarıdır, ezberleri bozan bir gelişimdir. Ve en önemlisi, bunların tamamı birbiri ardına gelen olumsuz dış gelişmelere rağmen, içeride milletin iradesini tehdit eden gayr-ı meşru teşebbüslere rağmen yakalanmış bir gelişmedir."