Elazığ’da Kadınların Kış Hazırlığı Renkli Görüntüler Oluşturdu

Elazığ’da Kadınların Kış Hazırlığı Renkli Görüntüler Oluşturdu

Elazığ’ın yerli dolma biberinin piyasaya çıkmasıyla birlikte kadınlar da kurutmalık biberlerini alıp temizledikten sonra evlerinin ve okul bahçelerinin demirlerine asarak kurutmaya başlaması renkli görüntüler oluşturuyor. Kimileri kış için hazırlık yaparken, bazıları da kuruttukları biberi satarak ailelerine destek oluyor.
Elazığ’da kış hazırlıkları yazdan başladı. Kadınlar, pazarlardan aldıkları veya bahçelerinde yetiştirdikleri dolmalık biber ve patlıcanların içlerini tek tek temizleyerek iplere geçirdikten sonra balkon, pencere ya da okulların demirlerine sererek kurutuyor. Bazı kadınlar kuruttukları biberleri kışın yemek için ayırırken, bazıları da satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Bir araya gelerek yardımlaşıp kış hazırlığı yapan kadınlar, "Biberlerin bir kısmını kızartmalık olarak hazırlıyoruz, bir kısmını da patlıcanla birlikte dolmalık olarak iplere geçirip asarak kurutuyoruz. Biz kendimiz kışın kullanmak için hazırlıyoruz ama satmak için yapan da çok var" dedi.
KURU BİBERİN KİLOSU 90 LİRA
Kapalı Çarşı’da bulunan gıda şarküterilerinde doğal ortamlarda kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcan çok rahatlıkla bulunabiliyor. Kurutulmuş biber ve patlıcanın kilosu kapalı çarşıda 90 liraya satılıyor.
Kurutulmuş biber ile patlıcanın Elazığ ve yörelerine ait olduğunu ifade eden Gıda Şarküteri işletmecisi Kaplan Çetin, "Genelde köyde bahçeleri olanlar bizlere hazırlayıp getiriyor. Biberlerin içerisin çıkartırlar, patlıcanın ise içerisini oymalarının ardından ipe takılarak kurutulması ile hazırlanır. Her ipte 50 tane var. Bu iplerdeki biber ve patlıcanların ortalama satışı 7,5 lira. 1 kilo ve üzeri almak isteyenlere ise kilo ile satıyoruz. Kilosu 90 liradan veriyoruz. Ortalama 50 kilo biberden 1 kilo kuru biber çıkıyor. 55 ile 60 kilo patlıcandan 1 kilo kalıyor. Kuruduğu zaman çok fire verdiğinden dolayı fiyatları bu şekilde oluyor. Şu anda ortalama 50 kilo biber alınsa, kilosu 1,5 liradan 75 lira ediyor. Aslında çok fazla bir fark yok. Özellikle çalışan ev hanımları eziyet çekmeden alıyor ve hemen pişirip sofrasına koyabiliyor” diye konuştu.