Elbistan’da Çiftçiye Destek

Elbistan’da Çiftçiye Destek

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında Elbistan’da 10’u bahçe traktörü olmak üzere 94 çiftçiye yüzde 50 hibeyle aldıkları tarımsal ekipman ve makineleri, düzenlenen törenle teslim edildi.
Traktörcüler Galerisi’nde gerçekleşen törene Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan, traktör ve ekipman firmalarının bayilerinin temsilcileri ve destek almaya hak kazanan çiftçiler katıldı.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı çerçevesinde ise bu yıl ilk defa bayan çiftçilere pozitif ayrımcılık tanındı. Elbistan genelinde bahçe traktörü alan çiftçilerden büyük çoğunluğunun bayan olması da bu durumun en büyük göstergesi oldu. Traktörlerinin koltuğuna oturan bayan çiftçiler, kendilerine tanınan bu ayrıcalık için yetkililere teşekkür ettiler.
Çiftçilere anahtar teslimi öncesinde düzenlenen törenin açılış konuşmasını Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan yaptı. Özcan’ın teşekkür konuşmasının ardından kürsüye davet edilen ilk isim ise Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu oldu. Emiralioğlu, İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar il genelinde 3 bin 93 adet makine ve ekipmana 14 milyon 486 bin TL tutarında hibe desteği ödemesi yapıldığını hatırlattı.
2014 yılında il genelinde 2 bin 727 çiftçinin 30 milyon 555 bin TL’lik hibe desteğinde bulunduğunu ancak yapılan inceleme sonucunda 409 çiftçiye 2 milyon 235 bin TL hibe verildiğini kaydeden Emiralioğlu, “Elbistan, Kahramanmaraş’ın önemli tarımsal potansiyeli yüksek ilçelerinden birisi. 2014 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı çerçevesinde bu amaçla biz de elimizden geldiği kadar Elbistan’a ile gelen ödenekten hak ettiği payı her yıl vermeye çalışıyoruz. Bu sene de bütün çalışmalarımız ve gayretlerimiz bu yönde oldu. 2006 yılından bu tarafa Elbistan ilçemize 810 civarında makine-ekipman vermişiz. Bunun toplam hibe miktarı 4 milyon TL’nin üzerinde. İlimize verdiğimiz toplam rakamın önemli bir kısmını teşkil ediyor. Bu da çiftçilerimizden kaynaklanan bir başarıdır. Aynı fondan Elbistan ilçemize 2014 yılı dahil olmak üzere 15 adet basınçlı sulama kapsamında proje uygulamış bulunuyoruz. Bunun yanında yine bu çerçevede ilimizde uygulanan 90 projenin 17 tanesi Elbistan’a uygulandı. Bunun da parasal karşılığı yaklaşık 3 milyon TL. Tabi bunlar aynı zamanda üretime, istihdama ve diğer faaliyetlere de çarpan etkisi olan yatırımlar. İlçemize 10 adet bahçe traktörü verdik. Bakanlığımızın 2014 yılında başlattığı bir uygulama ile bayan çiftçilerimize ve aynı zamanda engelli kapsamında raporu olan çiftçilerimize ilave bir pozitif ayrımcılık avantajı vardı. Bu yüzden de ilçemizde bu desteklemelerden yararlanma noktasında başı çektiler. Modern tarım tekniklerinin uygulanmasında ve ilçemizin, ilimizin tarımının kalkınmasında ve gelişmesinde bu ekipmanlar fayda sağlayacaktır. Tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Son olarak mikrofona davet edilen Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da, “Bu yatırımlar, bu desteklemeler bölgemizin ve Elbistan’ımızın, burada yaşayan insanlarımızın hem gelirini arttırıcı hem de istihdama olan katkısı açısından çok önemli. İnşallah hayırlı, uğurlu olur. Çiftçilerimiz, bu araçlarla modern tarım tekniklerini kullanırlar. Ürünlerinin verimi ve hasılatları artar. Bizler de inşallah sizlerin bu çabaları ve gayretleri neticesinde emeğinizin karşılığını aldığınızı gördükçe de mutlu olacağız. Bu projenin hazırlanmasında en küçük katkısı bulunan çalışma arkadaşlarımızdan İl Tarım Müdürlüğü’nün değerli personeline kadar herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeler devam eder ve sürekliliği gelir. Sürdürülebilir olması çok önemli. Hepinize teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Kaymakam Akkoyun ve beraberindekiler, daha sonra bahçe traktörü ve ekipman almaya hak kazanan çiftçilerle tek tek görüşerek hayırlı olsun dileklerinde bulundular.