Elektrik Tüketicilerine Kış Uyarısı

Elektrik Tüketicilerine Kış Uyarısı

Kış aylarıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ısınma amaçlı yüksek düzeydeki bedelsiz tüketim, mevcut altyapının zarar görmesine ve elektrik kesintilerine yol açıyor. Sadece geçtiğimiz yıl kış ayları boyunca bölgede 1000’e yakın trafo, ısınmadan ötürü yaşanan aşınma yüklenme yüzünden ya bozuldu veya patladı. Yetkililer, benzer durumların bu kış da yaşanmaması ve mağduriyet yaşanmaması için vatandaşlara ısınma için şimdiden odun kömür almalarını, aksi takdirde kışın yaşanacak bakım onarım nedeniyle elektrik kesintileriyle karşılaşılabileceği uyarısında bulunuyor.
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Güneydoğu’da yaşanacak tüketim artışı endişeleri de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda bölgede ısınma, yoğun şekilde bedelsiz elektrik kullanımı ile gerçekleşmişti. Bedeli ödenmeyen bu elektrik kullanımındaki artış, sisteme aşırı yüklenmeye ve sonuçta da bakım amaçlı elektrik kesintilerine yol açıyor. Yetkililer, bu yıl da ısınma kaynaklı aşırı kullanımın, altyapıda bakım ihtiyacına ve elektrik kesintilerine neden olacağını dile getiriyor. Bu doğrultuda vatandaşlara ısınmalarını odun, kömür doğal gaz ile yapmalarını, elektriği bu amaçla kullanmamalarını tavsiye ediyorlar. Güneydoğu’da ısınma çoğunlukla klima ve elektrikli ısıtıcılarla gerçekleşiyor. Sonuçta, sisteme aşırı yükleniliyor ve trafo patlaması gibi birçok arıza yaşanılıyor. Bu arızalar da elektrik kesintilerini beraberinde getiriyor. Yaşanan elektrik kesintileri sonucu ortaya çıkacak mağduriyetlerin giderilmesi adına halka yakacak temini sağlanması tavsiye ediliyor.
TÜKETİM İKİ KATINA ÇIKIYOR
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) bölgesinde kış aylarıyla birlikte elektrik tüketimi iki katına çıkıyor. Verilere göre 2013 yılının Ekim ayında bölgede abone başı 780 KWh elektrik tüketilirken, soğukların iyice bastırdığı 2014 Ocak ayında ise tüketim abone başı 1425 KWh’a ulaştı. Tüketilen enerji için abonelerin ödemesi gereken tutar, Ekim ayında abone başı 275 TL sevilerinde iken, ocak ayında bu tutar 500 TL’ye ulaşıyor. Ancak, özellikle köylerde bu elektrik bedelinin yüzde 20’sinden de az ödeme yapılıyor. Bu tablo, kış aylarıyla birlikte Dicle bölgesinde yaşanan israfın üzerine, bir de ısınma tüketiminin eklendiğini gösteriyor.
BİNE YAKIN TRAFO KIŞIN AŞIRI YÜKLENMEDEN PATLADI
Bölgede geçtiğimiz yıl tüketimin zirve yaptığı dönemlerde, sisteme aşırı yüklenme nedeniyle çok sayıda trafo patlamaları da yaşanmıştı. 2013 yılında bölge genelinde gerçekleşen bin 384 trafo patlaması veya yanmasından 940’ının, kış mevsiminde elektrikle ısınmadan dolayı aşırı yüklenme sonucunda yaşandığı belirlendi. Bu rakam, tüm Türkiye’de yaşanan trafo patlamalarına yakın bir rakam olarak ifade ediliyor. Önümüzdeki kış mevsiminde de sisteme yapılacak aşırı yüklenme ve tüketimde yüksek artışın elektrik kesintilerini beraberinde getireceği bir gerçek olarak öngörülüyor.
Öte yandan, DEDAŞ bölgesinde yaşayan vatandaşlara ısınma için yakacak ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda tavsiyeler yapılıyor.