Emekli esnafa maaş müjdesi!

Emekli esnafa maaş müjdesi!

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için açılan intibak davalarından olumlu haberler gelirken, 10.5 milyon emekliye promosyon da yargıya taşındı. Davaların sonucu merakla beklenirken, emeklilerin gelirini artıracak bir formül daha gündemde. Çalışan emeklilerden alınan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile ilgili çalışma yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, "Acaba bir yaştan sonra almasak mı, 60'tan sonra almasak mı, ya da yüzde 15'i düşürsek mi gibi bu tartışmaları biz Çalışma Bakanlığı bünyesinde yapıyoruz" demişti. Mevcut sistemde, emekli bir işyerinde çalışıyorsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ancak emekli kendine ait bir işyeri açarsa ya da şirket ortağı olursa, emekli maaşından yüzde 15 oranında kesinti yapılıyor.

TESK: KALDIRILSIN

Yüzde 15'lik kesinti kaldırılır ya da azaltılırsa, işyeri olan emeklinin eline geçen para artacak. Konuyla ilgili dün Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'den bir açıklama geldi. Palandöken, şöyle konuştu: "Emekli esnaf ve sanatkarlardan bu primi almak, gençlere iş imkanı sağlayan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, SGDP uygulaması kaldırılmalıdır. Eğer esnaf ve sanatkarın işyeri açması teşvik edilirse, işsizliği absorbe edecek güç olacaktır."

TOPLU SÖZLEŞME ÇAĞRISI

Yaklaşık 2.7 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisi için 2015 toplu sözleşme yılı. 2016 ve 2017 zamlarının belirleneceği toplu sözleşmenin Ağustos'ta yapılması planlanıyor. Ancak memur ve memur emeklileri, toplu sözleşmenin erkene çekilmesini istiyor. Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya, "Normal takvime göre Ağustos ayında yapılması düşünülen zam pazarlığını yetkili sendikalar eğer seçim öncesine çekebilirse memurun kazancı daha da artacaktır" dedi.

(Takvim)