Emeklilere Diş Sağlığı Ve Stres Eğitimi

Emeklilere Diş Sağlığı Ve Stres Eğitimi

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şubesi, düzenlediği toplantıyla üyelerini uzmanlar arıcılığıyla diş sağlığı ve stres konusunda bilgilendirdi.
Dernek Başkanı Seyfi H. İyiyürek, üyelerine bilgi vermeyi kendilerine görev bildiklerini belirterek,”Bu sorumluluk gereği, sağlık konusunda sizleri aydınlatmak istedik. Uzman arkadaşlarımız sizlere bu konuda bilgi verecektir. Dernek olarak, bundan sonra bu tür faaliyetlerimiz sürecek. Değişik alanlarda üyelerimizi bilgilendireceğiz. Geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyor, sağlıklar diliyorum” dedi.
Diş Hekimi Hasan Butuk, diş sağlığında verdiği bilgide, ”Dişlerin bakımı çok önemli. Besinlerin özellikle iyi çiğnenmesi gerekli. İyi çiğnenmediğinde yediklerimizden de bir tat alamayız. Dişlerimizi en az iki kez fırçalamak gerekli. Diş ve ağız sağlığında ufak ihmaller büyük zararlara neden oluyor. Kalp rahatsızlıklarına kadar uzanan bir süreç başlayabilir. Bu yüzden de kalbimizi korumanın yolu, ağız ve diş sağlığından geçiyor” diye konuştu.
Butuk, ayrıca implant yapımına yöneldiğini bu konuda da kendisinin dernek üyelerine gerekli kolaylığı sağlayacağını da sözlerine ekledi.
“STRESTEN UZAK DURUN”
Psikolog Doktor Hıdır Ünal ise, ilerleyen yaşlarda stresin insan bünyesine büyük zararlar verdiğini belirterek,”Stres insanların en büyük sorunlarından birisidir. Çeşitli sebeplerden dolayı insanlar stres altına giriyor. Ancak, bizler de stresten kaçmanın yolunu bulacağız. Buna en güzel örnek spor yapmaktır. Bir kere kafamızı bir şeye takmayacağız. Gülüp geçmesini bilmeliyiz. Kafayı bir şeye takarsak bazı hastalıkları tetikler, şiddeti artırır. Uykular kaçar, şeker hastalığı da kendisini hissettirir. Bundan kaçmak için spor en güzel çaredir” dedi.
Ünal, iyi iletişim konusunda verdiği bilgide de bir kişiye söylenen sözün nasıl olduğunun iyi ayarlanması gerektiğini ifade ederek, ”Ses tonumuz, beden dilimiz, bir insana dokunduğumuzda iyi bir iletişim kurmuş olabiliriz. İyi iletişim için nasıl baktığımı, nasıl durduğumuzun da önemi büyüktür. Bunları iyi uyguladığımızda karşı tarafta daha olumlu etki bırakıyor. Ayrıca sevelim ya da sevmeyelim, herkese saygı duymamız gerekli. Samimi olmak, insanlara tepeden bakmamak, karşımızdaki insanın yerine kendimizi koymak yani empati yapmak da iyi iletişim kurmakta etki sağlayacaktır” şeklinde konuştu.