Emekliye 6 ay ikramiye müjdesi

Emekliye 6 ay ikramiye müjdesi
CHP’li Musa Çam, Meclis Başkanlığı’na 9.5 milyon emeklinin bayram yapacağı bir yasa taklifi sundu. Kabul edilirse, emekliler bir ay tek diğer ay çift maaş alacak.

İzmir Milletvekili Musa Çam, emeklilere yılda 6 ikramiye ödenmesini öngören teklifine, enflasyon oranlarıyla oynanarak maaşlara düşük zam yapılmasını gerekçe gösterdi. Son 6 aylık enflasyon rakamına göre işçi ve esnaf emeklilerinin maaşına yüzde 2.32 oranında zam yapıldığını hatırlatan CHP’li vekil, bunun günlük 81 kuruşluk bir artışa denk geldiğini belirtti. Emeklilere düşük zam yapılırken, piyasada ise başta gıda olmak üzere temel tüketim maddelerinin fiyatında astronomik artışlar yaşandığına dikkat çeken Musa Çam, şu tespiti yaptı:

AÇLIK SINIRINDAKİ MİLYONLARIN DİLEĞİ MECLİS KÜRSÜSÜNDE

Musa Çam, emekliler için hazırladığı teklifini tanıtırken “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” ve “Bilal’e gemi, emekliye kuş yemi” yazılı dövizler asarak kürsüye ekmek ve kuş yemi bıraktı.

ORANIN GERÇEKLE İLGİSİ YOK

“Aralık ayında enflasyonun yüzde 0.44 oranında gerilemiş olmasının hiçbir açıklaması yok. Bu sadece hükümetin, Türkiye İstatistik Kurumu’na yaptığı müdahaleyi ortaya koyuyor. Enflasyon oranlarının, piyasadaki gerçek enflasyon oranıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Ayrıca enflasyon hesaplama yönteminde de sıkıntılar var. Enflasyon sepetinde bulunan bir çok ürün, günlük hayatta tükettiğimiz ürünler değil. Bir de, gelir düzeyine bakılmaksızın tüm yurttaşlar için eşit tüketim esas alınıyor.
Böylece mutfaktaki enflasyonla, devletin enflasyonu arasında büyük fark ortaya çıkıyor.”CHP’li vekil, enflasyondaki artıştan en çok milyonlarca emeklinin etkilendiğini, emeklilerin aileleriyle birlikte yoksulluk sınırının altında yaşama mahkum edildiğini belirtti. Emekliye yılda 6 ay ikramiye ödenmesine ilişkin yasa teklifini, “onların geçim savaşında biraz rahat nefes alabilmeleri” için hazırladığı kaydeden Musa Çam, kabul edilmesi için AKP’li vekillerden destek beklediğini kaydetti.